Lalatović: Jesmo Zvezda, ali ne 'ona stara'!

Trener Crvene zvezde opširno je i detaljno u Sloveniji pričao o problemima sa kojima se susreće i mogućnostima tima kojim raspolaže. Dotakao se i realnosti napada na titulu u sledećoj sezoni.

Fudbal 27.07.2014 | 12:40
Lalatović: Jesmo Zvezda, ali ne 'ona stara'!

Kada novi igrač dođe u Crvenu zvezdu, najčešće ističe da mu se ostvario dečački san, da je došao u najveći klub na Balkanu, da mu je drago što će igrati za nekadašnjeg evropskog i svetskog šampiona, čiji je poziv prihvatio bez razmišljanja.

Realnost je, međutim, dosta drugačija.

Crvena zvezda jeste veliko ime, ali klub odavno nije na nivou na kojem je nekada bio.

Svestan je toga i Nenad Lalatović, nekadašnji kapiten crveno-belih koji je ovog leta seo na trenersku klupu.

"Kada sam dolazio nisam verovao da je sve baš tako, ali tek sada vidim kako je igračima. Imaju moju maksimalnu podršku, jer dobro rade, a nije sve sjajno i bajno. Svi znamo zašto ne igramo Evropu - zato što nemamo para. Nema para i za ove igrače, a svako ko radi bez plate, teško mu je. Momcima skidam kapu i oduševljen sam njihovim odnosom prema obavezama", istakao je Lalatović.

Povod za "otvaranje duše" bio je remi u prijateljskom meču sa Vašašom, mađarskim drugoligašem.

"To su Mađari, brzi, agresivni... Jedan Vašaš ima pet puta bolje uslove od Zvezde, a mi smo tu gde jesmo. Kakav je naš karantin za igrače? Klima u njemu je i dalje ista ona iz perioda kada sam ja bio igrač. Od pre 20 godina! Ništa se nije uradilo da se to unapredi. Ne možemo mi da se pitamo kako je Zvezda prošle godine izgubila od Černomoreca, kada tamo jedan igrač zarađuje kao ceo tim Zvezde. Imaju deset stranaca, četiri reprezentativca, novi stadion...".
Teško stanje u kojem se klub nalazi dodatno otežava rad stručnom štabu i igračima, od kojih navijači očekuju da ređaju pobede i titule.

"Moramo da zaboravimo Crvenu zvezdu koja je nekada bila. Mi jesmo Zvezda, ali nemamo više kvalitet kao nekada. Treba da budemo realni... Ovaj tim je 50 odsto slabiji u odnosu na onaj iz prošle sezone. Nemamo kvalitet da iznesemo loptu kada nas neko napadne i zato su nam potrebna pojačanja. Ne treba da živimo u laži, mi jesmo Crvena zvezda, ali to nije ona Zvezda od pre deset i više godina", iskren je Lalatović.

Utakmicu protiv Vašaša igrala su dva tima, ali nije bilo mnogo razlike. Mađari su u oba poluvremena delovali bolje i dominantnije.

Mladi strateg pokušao je da objasni zašto je bilo tako, detaljno analizirajući igrače sa kojima sarađuje.

"U ovom trenutku možemo da se oslonimo na 13 igrača, ne računajući golmane. Imamo Predraga Đorđevića, koji je poslednja dva meseca u Javoru bio povređen. Imamo Stefana Đorđevića, koji je došao da bude zamena Nikoli Mijailoviću i svestan je toga. Imamo Darka Lazića, koji odlično odrađuje ove pripreme, ali nije mnogo igrao u Spartaku iz Subotice", počeo je trener nabrajanje, pa u dahu nastavio:

"Imamo Miloša Stojanovića, koji može da igra još dve godne za mlađe kategorije, zatim Dušana Živkovića, koji je omladinac, Nikolu Karaklajića, koji nije igrao u Voždovcu, Onjila, koji nije igrao u Zvezdi, Đorđa Despotovića, koji nije igrao u Lokerenu... Uz njih ima još tri-četiri igrača koje možemo da odvojimo, a ostale klince treba da pošaljemo negde na pozajmicu da napreduju i da za godinu-dve budu nosioci Zvezde", objasnio je.

"Moje pravo ogledalo tima biće utakmica protiv Hanovera. Da je protiv Vašaša drugo poluvreme ostao tim iz prvog dela, siguran sam da bismo pobedili", dodao je.

Ipak, ni prva postava nije izbegla kritike.

"Rakić, Lazović i Savićević nisu odigrali kao što sam očekivao, ali od prvog dana priprema nismo smanjivali gas i radili smo po dva puta dnevno. Sada polako spuštamo ekipu i to se vidi. Ova ekipa mora da bude sveža da bi moglo da se očekuje da igra na visokom nivou. Zadovoljan sam igrom u prvih dvadesetak minuta. Dali smo gol, imali šanse i da smo ih realizovali, sada bismo pričali da je Zvezda igrala sjajno".

U petak je konačno završena saga oko angažovanja Miloša Bosančića, igrača za kojeg Lalatović kaže da ga već "vidi" u timu.

"On je odličan igrač i kada mi je iz Uprave rečeno da mogu da ga dovedu, složio sam se sa tim jer Bosačnić ima ono što nama treba u ovom trenutku. Bilo je nekih problema, ali nadam se da je uprava to sredila sa navijačima i da će se uklopiti u tim, uz podršku svih. Vidim ga u timu, jer volim da igram sa kreativnim igračima i onima koji umeju da preuzmu odgovornost. Više volim ofanzivni, nego defanzivni vezni tim", otkrio je strateg crveno-belih.

Istog dana kada i 26-godišnji Bosančić, dogovor sa Zvezdom postigao je i 19-godišnji Daniel Avramovski iz Makedonije.

"Avramovski je bio više želja uprave kluba. Gledao sam ga u nekim utakmicama i zadovoljio je kriterijume. On je sjajan potencijal i ne dovodi se da nosi igru, već da pojača konkurenciju", naglasio je Lalatović i dodao da su njegove želje od početka bili još Rade Krunić, Obeng Regan, Dejan Dražić i Aleksandar Katai.

"Potrebni su nam igrači koje možeš odmah da staviš u prvi tim. Čekamo još jedno pojačanje u sredini terena, treba nam još jedan bočni igrač, još jedan špic i još jedan štoper. Moramo da imamo po dva igrača na svakoj poziciji, jer samo uz dobru konkurenciju može da se pobeđuje".

Lalatović je istakao i za koga bi voleo da je ostao na "Marakani".

"Dauda, Pečnik, Kelhar... Da sam mogao da dovedem pet igrača koje sam želeo i da zadržim sve ove, imao bih potpunu odogovornost da preuzmem sve na sebe i obećam titulu. Jako mi je žao što nije tako".

S obzirom da mu se želja nije ostvarila, Zvezdin trener bio je spreman za plan "B", međutim, na kraju će biti nešto između pohoda na tron i stvaranja tima.

"Ja bih voleo da sve klince 'isforsiram' i stavim u prvi tim da igraju cele utakmice, ali onda moramo da kažemo 'ništa od titule naredne dve, tri godine, hajde da forsiramo klince'.

"Treba da znamo šta hoćemo, da li da izađemo u Evropu ili da pravimo A tim. Imao bih hrabrost da to uradim, uz tri, čeitiri iskusna igrača pored njih, ali da niko ne traži od nas titulu, već da napravimo mlad tim koji će za dve godine doneti Zvezdi 30 miliona evra. Moramo da znamo šta hoćemo", istakao je Lalatović, a na pitanje da li u Zvezdi znaju šta žele, odgovorio:

"Pokazaće vreme, Zvezda u ovom trenutku hoće da pokuša da osvoji titulu. Dakle ne da je osvoji, nego da pokuša, jer će biti jako teško kako stvari stoje, ali naravno da ćemo dati sve od sebe. Uz to, probaćemo da 'gurnemo' par mladih igrača koji će, kada budu imali 18-19 godina, biti nosioci igre. Predložio sam klubu da imamo našu filijalu i sada je na rukovodstvu da pokuša da to realizuje".

Lalatović se nada da kapiten Nenad Milijaš neće napustiti Zvezdu zbog odlaska u tursku Manisu.

"Uticaj Milijaša se vidi na terenu. On je naš najbolji igrač na ovim pripremama, pravi vođa i kapiten, igrač bez kog ne mogu da zamislim ovaj tim i zato se nadam da će ostati. Mislim da neće prihvatiti ponudu da kao kapiten Zvezde igra u drugoj ligi Turske, ipak je on bivši reprezentativac i igrač Premijer lige. Ima 'ime i prezime'".

Duel sa Genčlerbirligijem, koji je crveno-beli trebalo da igraju 2. avgusta u Sloveniji, je otkazan. Umesto toga, igrači Zvezde poslednju proveru pred start prvenstva imaće istog datuma u Beogradu.

"To smo odlučili zato što smo već dugo van Beograda i nema potrebe da to produžavamo, a i želimo da odigramo jedan meč na 'Marakani' jer ima igrača koji nikada nisu igrali tamo. Organizovaćemo utakmicu zatvorenog tipa u subotu, 2. avgusta, a videćemo još protiv koga", rekao je Lalatović i potvrdio da će se ekipa vratiti u Beograd 30. jula.

Trener Crvene zvezde smatra da bi letnji prelazni rok u domaćem prvenstvu trebalo ranije da se završava.

"Pogubno je što naš prelazni rok traje do 31. avgusta, jer se onda igrači štede i čekaju ponude do poslednjeg trenutka. Trebalo bi da se to promeni, jer ako prvenstvo počinje 9. avgusta trebalo bi da prelazni rok traje do 5. Onda igrač ne može da stavlja klub na čekanje, nego mora odmah da dođe kada dobije poziv. Ja bih voleo da sva pojačanja imam bar dve nedelje pred početak prvenstva, ali kako stvari stoje to neće biti tako".

Nema sumnje da pred Nenadom Lalatovićem nije lak zadatak, a da li će nekadašnji kapiten i kao trener uspeti da podigne šampionski pehar sa crveno-belima, vreme će pokazati.

Komentari / 0

Ostavite komentar