Павић: Никоме није смањен ПДВ

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је данас да је изненађен изјавама појединих начелника општина да су њихове локалне заједнице оштећене тако што им је смањен приход од ПДВ-а.

Република Српска 26.07.2014 | 22:10
Павић: Никоме није смањен ПДВ

"Нису те локалне заједнице оштећене, него су од увођења ПДВ-а до 1. јула ове године добијале више него што је требало, јер су `надувавале` број становника и по том основу вукле већи ПДВ", рекао је Павић новинарима у Приједору.

Он је навео да се до сада говорило само о процјенама броја становника, а након прошлогодишњег пописа становништва о стварном стању.

"Нормално је да неке локалне заједнице сада имају мањи приход, али ни о каквој штети се не може говорити, јер су добиле оно што им припада по броју пописаних становника", рекао је Павић.

Према његовим ријечима, оштећен је био Приједор сваке године за 1,8 милиона КМ, јер је за орбачун ПДВ-а кориштен број од 80.000 становника, иако је само пунољетних бирача на списку 84.000, а на попису се показало да има 97.000 људи.

Он је додао да поједини, такође, мијешају приход од ПДВ-а са буџетским грантом за неразвијене и изразито неразвијене општине.

"Слажем се да је грант од милион марака мали и залагаћу се да до краја године Влада нађе начина да тај грант повећа, али то нема везе с ПДВ-ом", истакао је Павић.

На питање новинара на изјаве којих начелника општина реагује када је ријеч о ПДВ-у, Павић је навео општине Вишеград, Костајница и Козарска Дубица, те додао да се то питање може отворити у свим општинама у којима је према посљедњем попису становништва становника мање него према тадашњим процјенама.

Закон о порезу на додату вриједност у БиХ донесен је 2005. године, а примјењује се од 1. јануара 2006. године. Посљедњи попис прије ступања на снагу тог закона био је прије рата, 1991. године. Нови попис становништва у БиХ обављен је у јесен 2013. године.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

26.07.2014 20:32

ГОСПОДИНЕ ПАВИЦУ, КАО БИШИ ПОСТЕНИ РАДНИК ДРЖАВНЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ И КОМУНИСТА ОДГОВОРАН СИ ЗА ТРАГЕДИЈУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ КОЈА СЕ ДЕСИЛА СА НЕОДГОВОРНИМ И БОЛЕСНИМ МИЛОРАДОМ ДОДИКОМ И ОГРАНИЧЕНИМ НЕДЕЉКОМ ЧУБРИЛОВИЋЕМ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб Роцк

26.07.2014 20:34

Будала.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

26.07.2014 21:06

ДНС је онај утег на ваги који је омогућио Додику да развали све.Да му ДНС није дао подршку прије 8 година, не би све било опљачкано и уништено а након тога Република задужена да се не зна како ће кредити бити отплаћени. Једино да тражимо од Америке да објелодани све њихове рачуне по којекаквим острвима ван било чије државе, и да им сва опљачкана покретна и непокретна имовина буде одузета. Једино тако. Исту ствар треба направити и са тајкунима који су ишли уз ову власт. И њима све одузети. Народе, уколико желиш опет нормалан живот, гласај за Савез за промјене. Ако ти је добро с овом бандом, ти онда немој гласати за Савез за промјене него гласај за њих. Нек те онда јашу колико стигну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

27.07.2014 04:20

ЛИЦЕМЈЕРНИ ЛОПОВ ,КОЈИ ЈЕ СА ДОДИКОМ УНИШТИО СРПСКУ ,А САД СЕ ПРЕНЕМАЖЕ ДА ИЗБЈЕГНЕ ЗАТВОР,ПАВИЋУ УДБАШКА МРЦИНО,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нестраначки

27.07.2014 05:49

Стварно немогу да разумијем људе који овако говоре, па господо лијепо је господин Павић објаснио шта су разлози због којих је смањен ПДВ, сво вријеме су надувавали број становника због тих разлога и број одборника у локалним скупштинама је смањен, све се ово може врло једноставно провјерити. Савез за промјене је прича за себе која ће се распасти као мјехур од сапуние, тек ће се видјети када се званично објелодане највећи порески дужници у РС и период у коме су направљени ти дугови за порез, видјећемо и које тада био на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петрашин

27.07.2014 07:37

Ако је истина ово што прича Павић на основу ког критерија је општина Источно ново сарајево добила повећање прихода од пдв-а.територија се није промјенила,број становника је мањи од процјене за 8000 хиљада,број ученика је приближан.Једино се промјенило "историјско учешће" јер је на власт сада дошао Снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мое

27.07.2014 07:39

у затвор га стрпати. доле тиранија марка павица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градац

27.07.2014 08:17

Без боје укуса И мириса.Са осталом лоповсков власцу у канал од октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

27.07.2014 08:56

Драги коментатори овдје је ријеч о пдв-у...о чему ви пишете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пд

27.07.2014 13:05

Напријед Марко!Потпуна подрска,препородио си Приједор!!!Сви остали могу само да ти завиде!!!

ОДГОВОРИТЕ