Pavić: Nikome nije smanjen PDV

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je danas da je iznenađen izjavama pojedinih načelnika opština da su njihove lokalne zajednice oštećene tako što im je smanjen prihod od PDV-a.

Republika Srpska 26.07.2014 | 22:10
Pavić: Nikome nije smanjen PDV

"Nisu te lokalne zajednice oštećene, nego su od uvođenja PDV-a do 1. jula ove godine dobijale više nego što je trebalo, jer su `naduvavale` broj stanovnika i po tom osnovu vukle veći PDV", rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da se do sada govorilo samo o procjenama broja stanovnika, a nakon prošlogodišnjeg popisa stanovništva o stvarnom stanju.

"Normalno je da neke lokalne zajednice sada imaju manji prihod, ali ni o kakvoj šteti se ne može govoriti, jer su dobile ono što im pripada po broju popisanih stanovnika", rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, oštećen je bio Prijedor svake godine za 1,8 miliona KM, jer je za orbačun PDV-a korišten broj od 80.000 stanovnika, iako je samo punoljetnih birača na spisku 84.000, a na popisu se pokazalo da ima 97.000 ljudi.

On je dodao da pojedini, takođe, miješaju prihod od PDV-a sa budžetskim grantom za nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine.

"Slažem se da je grant od milion maraka mali i zalagaću se da do kraja godine Vlada nađe načina da taj grant poveća, ali to nema veze s PDV-om", istakao je Pavić.

Na pitanje novinara na izjave kojih načelnika opština reaguje kada je riječ o PDV-u, Pavić je naveo opštine Višegrad, Kostajnica i Kozarska Dubica, te dodao da se to pitanje može otvoriti u svim opštinama u kojima je prema posljednjem popisu stanovništva stanovnika manje nego prema tadašnjim procjenama.

Zakon o porezu na dodatu vrijednost u BiH donesen je 2005. godine, a primjenjuje se od 1. januara 2006. godine. Posljednji popis prije stupanja na snagu tog zakona bio je prije rata, 1991. godine. Novi popis stanovništva u BiH obavljen je u jesen 2013. godine.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

26.07.2014 20:32

GOSPODINE PAVICU, KAO BIŠI POSTENI RADNIK DRŽAVNE BEZBJEDNOSTI I KOMUNISTA ODGOVORAN SI ZA TRAGEDIJU U REPUBLICI SRPSKOJ KOJA SE DESILA SA NEODGOVORNIM I BOLESNIM MILORADOM DODIKOM I OGRANIČENIM NEDELJKOM ČUBRILOVIĆEM...

ODGOVORITE
Name

Bob Rock

26.07.2014 20:34

Budala.....

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

26.07.2014 21:06

DNS je onaj uteg na vagi koji je omogućio Dodiku da razvali sve.Da mu DNS nije dao podršku prije 8 godina, ne bi sve bilo opljačkano i uništeno a nakon toga Republika zadužena da se ne zna kako će krediti biti otplaćeni. Jedino da tražimo od Amerike da objelodani sve njihove račune po kojekakvim ostrvima van bilo čije države, i da im sva opljačkana pokretna i nepokretna imovina bude oduzeta. Jedino tako. Istu stvar treba napraviti i sa tajkunima koji su išli uz ovu vlast. I njima sve oduzeti. Narode, ukoliko želiš opet normalan život, glasaj za Savez za promjene. Ako ti je dobro s ovom bandom, ti onda nemoj glasati za Savez za promjene nego glasaj za njih. Nek te onda jašu koliko stignu.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

27.07.2014 04:20

LICEMJERNI LOPOV ,KOJI JE SA DODIKOM UNIŠTIO SRPSKU ,A SAD SE PRENEMAŽE DA IZBJEGNE ZATVOR,PAVIĆU UDBAŠKA MRCINO,,,,,

ODGOVORITE
Name

Nestranački

27.07.2014 05:49

Stvarno nemogu da razumijem ljude koji ovako govore, pa gospodo lijepo je gospodin Pavić objasnio šta su razlozi zbog kojih je smanjen PDV, svo vrijeme su naduvavali broj stanovnika zbog tih razloga i broj odbornika u lokalnim skupštinama je smanjen, sve se ovo može vrlo jednostavno provjeriti. Savez za promjene je priča za sebe koja će se raspasti kao mjehur od sapunie, tek će se vidjeti kada se zvanično objelodane najveći poreski dužnici u RS i period u kome su napravljeni ti dugovi za porez, vidjećemo i koje tada bio na vlasti.

ODGOVORITE
Name

petrašin

27.07.2014 07:37

Ako je istina ovo što priča Pavić na osnovu kog kriterija je opština Istočno novo sarajevo dobila povećanje prihoda od pdv-a.teritorija se nije promjenila,broj stanovnika je manji od procjene za 8000 hiljada,broj učenika je približan.Jedino se promjenilo "istorijsko učešće" jer je na vlast sada došao Snsd.

ODGOVORITE
Name

moe

27.07.2014 07:39

u zatvor ga strpati. dole tiranija marka pavica.

ODGOVORITE
Name

gradac

27.07.2014 08:17

Bez boje ukusa I mirisa.Sa ostalom lopovskov vlascu u kanal od oktobra.

ODGOVORITE
Name

ccc

27.07.2014 08:56

Dragi komentatori ovdje je riječ o pdv-u...o čemu vi pišete.

ODGOVORITE
Name

Pd

27.07.2014 13:05

Naprijed Marko!Potpuna podrska,preporodio si Prijedor!!!Svi ostali mogu samo da ti zavide!!!

ODGOVORITE