Како 'лудачке' и пресмијешне клаузуле у уговорима!!!

Апсолутно луда листа најневероватнијих уговорних ставки...

Фудбал 26.07.2014 | 20:10
Како 'лудачке' и пресмијешне клаузуле у уговорима!!!

У модерном фудбалу уговори се више не потписују без гомиле разноразних ставки, такозваних „клаузула“, од којих умногоме зависи будућност играча у клубу, могућност других клубова да неког фудбалера пазаре... Али и олакшава посао управама при раскиду сарадње или одређеној повреди уговорних обавеза.

У гомили стандардних прича око трансфер клаузула, колеге из чувеног магазина ФоурФоурТwо направили су листу десет најчуднијих ставки које су се нашле у уговорима прослављених асова.

Када је долазио у Реал, плаћен је рекордних деведесет четири милиона евра, али на папиру који је Кристијано Роналдо потписао на дан представљања стоји и откупна клаузула у висини од једне милијарде европских новчаница! Дакле, за поменуту суму новца Краљевски клуб не би могао да стави вето на продају играча. Колико год Роналдо био добар (тачније, најбољи фудбалер света), јасно је да ову суму новца не би издвојили ни Сити, ПСЖ, Монако и Челси заједно.

Приликом доласка на Енфилд давне 1992. године Стиг Инге Бјорнеби је морао да потпише уговор у којем му је посебна ставка бранила да учествује у било каквим активностима које укључују летење, пошто је отац чувеног левог бека Ливерпула био професионални падобранац.

Долазак шведског везисте Стефана Шварца у Сандерленд 1999. године изазвао је огромну полемику у фудбалском свету. Јер прича се да је Шварц, током преговора с клубом, на питање да ли постоји нешто у чему би посебно уживао одговорио – путовање у свемир. Колико год лудо звучи, али управа Црних мачака ставила је клаузулу у уговор у којем је Шварцу забранила да постане астронаут. Врло интересантно...

Давид Виља је направио прави „бум“ када је долазио у Барселону 2010. године, пошто је постао први играч који је у свом уговору имао антирасистичку клаузулу. Дакле, да је Виља, током свог боравка у Барси вређао неког на расној основи, добио би моментални прекид сарадње.

Када је 2008. године и по други пут добио отказ у Њукаслу, Кевин Киген је одлучио да Свраке тужи и преко суда затражи надокнаду у висини од 24.000.000 фунти, због – каљања угледа! Подсетимо, Њукасл је те године испао у Чемпионшип, а прекаљени стратег је, иако је имао добро разрађен план како да ојади бивши клуб, заборавио на једну ставку из уговора – да му следи одштета од максимално 2.000.000 фунти, у случају повреде части. Баш штета...

Једну интересантну, али не ни тако лошу клаузулу имао је Роналдињо када је долазио у Милан. Наиме, он је морао да пристане на то да не може да заигра ни за један клуб у Италији одмах после растанка са Росонерима. Добро су ту причу разрадили Галијани и Берлускони, мада је Роналдињо више био за повратак кући, што му се касније и десило.

С друге стране, Жозе Мурињо је с Интером у златно време Неразура имао договор који је апсолутно несвакидашњи.
"Мој уговор је врло прост. Потписао сам на три сезоне, али из клуба могу да одем кад хоћу, јер имам ту клаузулу", рекао је Посебни у марту 2010. године пре него што је Интер одвео до чувене трипле круне.

Мало ко зна да је некадашњи тренер Хамбурга Франк Пагелсдорф имао је врло близак, пријатељски однос са председником тог клуба Увеом Зелером. Толико близак да је у свом уговору имао клаузулу да, у случају да Зелер буде смењен или једноставно оде с председничке функције, може аутоматски да напусти клуб. Међутим, када се то и догодило, крајем деведесетих, Пагелсдорф је одлучио да остане у клубу, у којем је провео четири сезоне.

Једна од свакако најинтересантнијих прича везана је за везисту Дортмунда Нурија Шахина. Наиме, када је Ливерпул пожелео да га купи, у јануару 2012. године, Редси су морали да издвоје огроман новац како би га довели, иако је у свом уговору имао прилично невероватну клаузулу – да сваки тим, који се налази међу фаворитима за титулу, може да га купи за свега пет милиона фунти. Славни клуб с Енфилда тада није био толико близу врха табеле, па се од куповине одустало. Ипак, Редсима се касније испунила жеља, пошто су Шахина довели на позајмицу из Реала...

Ако је Шахинова прича једна од најинтересантнијих, онда је најлуђа и апсолутно најбизарнија управо следећа, уједно и последња на листи.

"Наравно, тестисе ће моћи да поједе уз помоћ лимуна, соли и першуна ако жели".

Прајор је у Кардифу играо од 2001. до 2004. године. А да ли је и шта радио с домаћим животињама – не знамо... Нити желимо да знамо!

Коментари / 0

Оставите коментар