Kako 'ludačke' i presmiješne klauzule u ugovorima!!!

Apsolutno luda lista najneverovatnijih ugovornih stavki...

Fudbal 26.07.2014 | 20:10
Kako 'ludačke' i presmiješne klauzule u ugovorima!!!

U modernom fudbalu ugovori se više ne potpisuju bez gomile raznoraznih stavki, takozvanih „klauzula“, od kojih umnogome zavisi budućnost igrača u klubu, mogućnost drugih klubova da nekog fudbalera pazare... Ali i olakšava posao upravama pri raskidu saradnje ili određenoj povredi ugovornih obaveza.

U gomili standardnih priča oko transfer klauzula, kolege iz čuvenog magazina FourFourTwo napravili su listu deset najčudnijih stavki koje su se našle u ugovorima proslavljenih asova.

Kada je dolazio u Real, plaćen je rekordnih devedeset četiri miliona evra, ali na papiru koji je Kristijano Ronaldo potpisao na dan predstavljanja stoji i otkupna klauzula u visini od jedne milijarde evropskih novčanica! Dakle, za pomenutu sumu novca Kraljevski klub ne bi mogao da stavi veto na prodaju igrača. Koliko god Ronaldo bio dobar (tačnije, najbolji fudbaler sveta), jasno je da ovu sumu novca ne bi izdvojili ni Siti, PSŽ, Monako i Čelsi zajedno.

Prilikom dolaska na Enfild davne 1992. godine Stig Inge Bjornebi je morao da potpiše ugovor u kojem mu je posebna stavka branila da učestvuje u bilo kakvim aktivnostima koje uključuju letenje, pošto je otac čuvenog levog beka Liverpula bio profesionalni padobranac.

Dolazak švedskog veziste Stefana Švarca u Sanderlend 1999. godine izazvao je ogromnu polemiku u fudbalskom svetu. Jer priča se da je Švarc, tokom pregovora s klubom, na pitanje da li postoji nešto u čemu bi posebno uživao odgovorio – putovanje u svemir. Koliko god ludo zvuči, ali uprava Crnih mačaka stavila je klauzulu u ugovor u kojem je Švarcu zabranila da postane astronaut. Vrlo interesantno...

David Vilja je napravio pravi „bum“ kada je dolazio u Barselonu 2010. godine, pošto je postao prvi igrač koji je u svom ugovoru imao antirasističku klauzulu. Dakle, da je Vilja, tokom svog boravka u Barsi vređao nekog na rasnoj osnovi, dobio bi momentalni prekid saradnje.

Kada je 2008. godine i po drugi put dobio otkaz u Njukaslu, Kevin Kigen je odlučio da Svrake tuži i preko suda zatraži nadoknadu u visini od 24.000.000 funti, zbog – kaljanja ugleda! Podsetimo, Njukasl je te godine ispao u Čempionšip, a prekaljeni strateg je, iako je imao dobro razrađen plan kako da ojadi bivši klub, zaboravio na jednu stavku iz ugovora – da mu sledi odšteta od maksimalno 2.000.000 funti, u slučaju povrede časti. Baš šteta...

Jednu interesantnu, ali ne ni tako lošu klauzulu imao je Ronaldinjo kada je dolazio u Milan. Naime, on je morao da pristane na to da ne može da zaigra ni za jedan klub u Italiji odmah posle rastanka sa Rosonerima. Dobro su tu priču razradili Galijani i Berluskoni, mada je Ronaldinjo više bio za povratak kući, što mu se kasnije i desilo.

S druge strane, Žoze Murinjo je s Interom u zlatno vreme Nerazura imao dogovor koji je apsolutno nesvakidašnji.
"Moj ugovor je vrlo prost. Potpisao sam na tri sezone, ali iz kluba mogu da odem kad hoću, jer imam tu klauzulu", rekao je Posebni u martu 2010. godine pre nego što je Inter odveo do čuvene triple krune.

Malo ko zna da je nekadašnji trener Hamburga Frank Pagelsdorf imao je vrlo blizak, prijateljski odnos sa predsednikom tog kluba Uveom Zelerom. Toliko blizak da je u svom ugovoru imao klauzulu da, u slučaju da Zeler bude smenjen ili jednostavno ode s predsedničke funkcije, može automatski da napusti klub. Međutim, kada se to i dogodilo, krajem devedesetih, Pagelsdorf je odlučio da ostane u klubu, u kojem je proveo četiri sezone.

Jedna od svakako najinteresantnijih priča vezana je za vezistu Dortmunda Nurija Šahina. Naime, kada je Liverpul poželeo da ga kupi, u januaru 2012. godine, Redsi su morali da izdvoje ogroman novac kako bi ga doveli, iako je u svom ugovoru imao prilično neverovatnu klauzulu – da svaki tim, koji se nalazi među favoritima za titulu, može da ga kupi za svega pet miliona funti. Slavni klub s Enfilda tada nije bio toliko blizu vrha tabele, pa se od kupovine odustalo. Ipak, Redsima se kasnije ispunila želja, pošto su Šahina doveli na pozajmicu iz Reala...

Ako je Šahinova priča jedna od najinteresantnijih, onda je najluđa i apsolutno najbizarnija upravo sledeća, ujedno i poslednja na listi.

"Naravno, testise će moći da pojede uz pomoć limuna, soli i peršuna ako želi".

Prajor je u Kardifu igrao od 2001. do 2004. godine. A da li je i šta radio s domaćim životinjama – ne znamo... Niti želimo da znamo!

Komentari / 0

Ostavite komentar