Која су дјеца опаснија: Комунизма или капитализма?!

Људи који су одрасли у комунизму склонији су варању да би успјели у животу, док су капиталисти у већем проценту спремни и на убиство да би остварили циљ и побиједили конкуренцију - показују истраживања. Истраживање које су провели њемачки економисти Армин Фалк и Нора Зех открило је да капиталистички тржишни систем дјелује веома коруптивно.

Занимљивости 26.07.2014 | 13:27
Која су дјеца опаснија: Комунизма или капитализма?!

Учесницима екперимента обећано је да ће, ако убију миша, моћи да зараде већи новац.

У првој Фази студије 46 одсто учесника одбило је да убије миша, мада им је за убиство понуђено 10 евра.

Међутим, када је у тестирање укључена могућност надметања и напредовања, чак 76 одсто актера одлучило је заради убиством.

Друга студија под вођством психолога и економисте Дена Арлија са Универзитета Дјук, која је проведена у Берлину, граду који је био подијељен између два блока, показало је да су "источњаци" сконији варању.

Од тестираних испитаника 90 их је било поријеклом из некадашње Источне Њемачке, а 98 из Западне.

Судионици су требали бацити коцку 40 пута и записати резултат сваког бацања. Што су већи резултат добили, то су више зарадили – за сваку тачкицу добили су евро.

Прије сваког бацања требали су одлучити хоће ли у обзир узети резултат с горње стране коцке или са доње.

Трик је у томе да никоме нису морали да пријаве за коју су се страну одлучили, што им је омогућило да без проблема варају – да се претварају да су се одлучили за страну која доноси више бодова.

Нпр. ако су се одлучили за горњу страну и добили двојку, могли су лагати и рећи да су одабрали доњу која им је донијела пет бодова.

Овај тест се у психолошким истраживањима често користи за анализу склоности варању. Наиме, резултате је лако могуће провјерити, јер би статистички морали одговарати математичкој вјероватноћи која износи 50 одсто.

На крају су западни су Нијемци добили резултат од 55 одсто у корист већих бројки, што значи да су мало варали.

Источни Нијемци су варали више – њихов је резултат у просјеку био 60 одсто.

Ипак, источни Нијемци показали су и боље лице, односно да су дарежљивији од западних Нијемаца.

Када се указала прилика да поклоне освојени новац, источни су дали 72 одсто новца, а западни 70 одсто.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Фина карта

26.07.2014 11:55

А Ирска и Скандинавија потонуле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фаил

26.07.2014 20:16

Стварно комично, барем наслов. Наравно да су кумоњаре боље из тог разлога, зато што си ОГРАНИЧЕН и живиш у СТРАХУ и НЕПРАВДИ неиспправном СИСТЕМУ гдје те може неко убити а да нико не зна ни да постојиш!! А ти што воде државу су заправо најгоре особе које су се могле одабрати. Као и рат овај наш како се завршио, на најгори начин. Погледај РТРС телавизију, није она таква што је капитализамнего што већина раде ови пријаратни, што ја волим звати 'стара школа'. И пошто су ти 'ограничени', онда је логично да ће увјек бити капитализам побједити, једноставно бољи систем. Можда некад буде нешто ново од капитализма, или капитализам 2, 3... небитно

ОДГОВОРИТЕ