Ердоган: Обећао сам Алији да Босну нећемо оставити саму

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је муслиманском ратном лидеру Алији Изетбеговићу обећао да Турци "Босну никада неће оставити саму".

Свијет 26.07.2014 | 12:49
Ердоган: Обећао сам Алији да Босну нећемо оставити саму

"Једне прилике сам се враћао из иностране посјете и рекли су ми да здравствено стање Алије Изетбеговића није добро. Одмах смо одлучили да идемо за Босну. Жени сам рекао да остане у авиону, а ја сам са сарадником отишао у болницу гдје је Алија лежао", подсјетио је Ердоган.

Турски премијер је поновио да му је Изетбеговић тада рекао: "Остављам ти Босну у аманет. Босна је оставштина Османлија".

"Још се сјећам ових ријечи. Обећао сам му тада да Босну никада нећемо оставити саму", рекао је турски премијер на скупу у организацији Удружења турских привредника и бизнисмена, а преноси Агенција Анадолија.

Он се осврнуо и на дешавања на Блиском истоку, истакавши да је Израел "права терористичка држава која крши међународно право" и да су Израелци кроз историју "врло често исказивали огромно непријатељство и мржњу према муслиманима".

"У генима Израелаца, нажалост, постоји велико непријатељство према муслиманима. Они су гори од Хитлера. Чине веће насиље од Хитлера. Израел сваки дан у Гази убија невину дјецу", тврди турски премијер.

Он је додао да, с друге стране, у историји и међу муслиманима постоје "велики лидери, који могу бити примјер другим цивилизацијама и који су на најбољи начин представљали свој народ и своју државу", наводећи Алију Изетбеговића.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

и није оставио

26.07.2014 10:55

колико је само помоци Репубилка Српска добила током поплава од Републике Турске,треба нон стоп да им се захваљује

ОДГОВОРИТЕ
Name

историцар

26.07.2014 11:06

Алија је поријеклом од османлијских аристократа из Београда који су касније доселили у Босну. Његова бака је била Туркиња тако да ме ова изјава не изненадјује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин

26.07.2014 11:12

Ми "Османлије" смо назалост били увијек превисе наивни и заборавни а то се скупо плаца! Невјерујем висе брату родјеном!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЗ

26.07.2014 12:09

Ја будале бозе мили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

26.07.2014 14:09

Ма јок није он то изјавијо то додик измисља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

26.07.2014 14:12

Додо це њега средити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гале

26.07.2014 14:44

Није цовјек информисан. Ослободили смо се турака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

26.07.2014 17:23

Ајд оставите се Турчина и његових скутоноша...ова изјава је наручена из Сарајева, али не служи за овдашњу него за унутартурску предизборну употребу... То што је "баби мило - то јој се и снило" и што "куд сви Турци - туд и мали Мујо" то је пуста жеља сарајевских канабета и сијела која организује Бакир и његова свита која и даље сања неоосманске снове. Сања их више него његова сабраћа са Босфора. Нити су садашњи Турци некадашњих османских амбиција /и могућности/, нити су Срби /а и Хрвати у БиХ/ раја која би харач и анадолске брчиће прихватили као "испуњење аманета муслиманског ратног злочинца алију Изетбеговића". Не заборавите: БиХ је већински хришћанска земља а то се упорно игнорише...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саме

27.07.2014 11:04

Дај Ердогане не с..и, какав аманет? Није Босна имовина Изетбеговића да ти остави ње у аманет.

ОДГОВОРИТЕ