Erdogan: Obećao sam Aliji da Bosnu nećemo ostaviti samu

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da je muslimanskom ratnom lideru Aliji Izetbegoviću obećao da Turci "Bosnu nikada neće ostaviti samu".

Svijet 26.07.2014 | 12:49
Erdogan: Obećao sam Aliji da Bosnu nećemo ostaviti samu

"Jedne prilike sam se vraćao iz inostrane posjete i rekli su mi da zdravstveno stanje Alije Izetbegovića nije dobro. Odmah smo odlučili da idemo za Bosnu. Ženi sam rekao da ostane u avionu, a ja sam sa saradnikom otišao u bolnicu gdje je Alija ležao", podsjetio je Erdogan.

Turski premijer je ponovio da mu je Izetbegović tada rekao: "Ostavljam ti Bosnu u amanet. Bosna je ostavština Osmanlija".

"Još se sjećam ovih riječi. Obećao sam mu tada da Bosnu nikada nećemo ostaviti samu", rekao je turski premijer na skupu u organizaciji Udruženja turskih privrednika i biznismena, a prenosi Agencija Anadolija.

On se osvrnuo i na dešavanja na Bliskom istoku, istakavši da je Izrael "prava teroristička država koja krši međunarodno pravo" i da su Izraelci kroz istoriju "vrlo često iskazivali ogromno neprijateljstvo i mržnju prema muslimanima".

"U genima Izraelaca, nažalost, postoji veliko neprijateljstvo prema muslimanima. Oni su gori od Hitlera. Čine veće nasilje od Hitlera. Izrael svaki dan u Gazi ubija nevinu djecu", tvrdi turski premijer.

On je dodao da, s druge strane, u istoriji i među muslimanima postoje "veliki lideri, koji mogu biti primjer drugim civilizacijama i koji su na najbolji način predstavljali svoj narod i svoju državu", navodeći Aliju Izetbegovića.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

i nije ostavio

26.07.2014 10:55

koliko je samo pomoci Repubilka Srpska dobila tokom poplava od Republike Turske,treba non stop da im se zahvaljuje

ODGOVORITE
Name

istoricar

26.07.2014 11:06

Alija je porijeklom od osmanlijskih aristokrata iz Beograda koji su kasnije doselili u Bosnu. Njegova baka je bila Turkinja tako da me ova izjava ne iznenadjuje.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin

26.07.2014 11:12

Mi "Osmanlije" smo nazalost bili uvijek previse naivni i zaboravni a to se skupo placa! Nevjerujem vise bratu rodjenom!

ODGOVORITE
Name

TZ

26.07.2014 12:09

Ja budale boze mili.

ODGOVORITE
Name

lik

26.07.2014 14:09

Ma jok nije on to izjavijo to dodik izmislja.

ODGOVORITE
Name

lik

26.07.2014 14:12

Dodo ce njega srediti.

ODGOVORITE
Name

Gale

26.07.2014 14:44

Nije covjek informisan. Oslobodili smo se turaka!

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

26.07.2014 17:23

Ајд оставите се Турчина и његових скутоноша...ова изјава је наручена из Сарајева, али не служи за овдашњу него за унутартурску предизборну употребу... То што је "баби мило - то јој се и снило" и што "куд сви Турци - туд и мали Мујо" то је пуста жеља сарајевских канабета и сијела која организује Бакир и његова свита која и даље сања неоосманске снове. Сања их више него његова сабраћа са Босфора. Нити су садашњи Турци некадашњих османских амбиција /и могућности/, нити су Срби /а и Хрвати у БиХ/ раја која би харач и анадолске брчиће прихватили као "испуњење аманета муслиманског ратног злочинца алију Изетбеговића". Не заборавите: БиХ је већински хришћанска земља а то се упорно игнорише...

ODGOVORITE
Name

Same

27.07.2014 11:04

Daj Erdogane ne s..i, kakav amanet? Nije Bosna imovina Izetbegovića da ti ostavi nje u amanet.

ODGOVORITE