Како да не изгледате као туриста у Паризу

Париз је већ познат по свом помало надменом односу према туристима тако да вам нудимо пар савета како да се стопите са окружењем и избегнете да вас етикетирају као туристу у овом најромантичнијем граду на свету, пише "Хуффингтон Пост".

Путовања 26.07.2014 | 10:19
Како да не изгледате као туриста у Паризу

Како да се поздравите са неким:

Прави начин да поздравите некога јесте да им се обратите са „боњоур“ (здраво). Ово није само пристојно када вас неко директно упознаје са другом особом, већ и када уђете у продавницу, када вам по први пут приђе келнер у ресторану или када уђете у лифт.

Иако се ово може чинити претераним, у питању је добар начин да се утопите међу житеље овог града, а заузврат ћете бити награђени бољом услугом.

У вечерњим часовима би требало да кажете „бонсоир“ (добро вече), иако је тачан тренутак када је потребно прећи на овај начин поздрављања прилично нејасан.

Шта смете, а шта не:

Да: Сасвим је прихватљиво и очекује се да се у друштвеним ситуацијама жене поздрављају лаганим пољупцем у образ, а исто важи и за поздрављање жене и мушкарца.

Не: Немојте на овај начин поздравити другог мушкарца ако сте мушкарац. Уместо пољупца најбоље је да се рукујете, сем уколико нисте јако добри пријатељи или породица.

Да: Слободно се рукујте када се упознајете са пословним партнером, власником продавнице или особљем у хотелу.

Шта носити:

Како бисте се уклопили са локалним становништвом, најбоље би било да заборавите на тренерке, качкете, јапанке и беле спортске патике. Парижани су генерално веома модно свесни, али то не значи да ћете их виђати у екстравагантним комплетима на улици. Парижанке ће највероватније носити уско скројене фармерке или панталоне, лагане патике за шетњу или лагане ципеле са равном платформом како би могле да без проблема шпартају улицама Париза.

Велики ранчеви или торбице јарких боја око појаса сасвим сигурно ће вас одати, али уколико је потребно да имате нешто од овога, гледајте да буде што дискретније.

Како да причате и ходате:

Парижани ходају са сврхом, али то не значи да ћете их видети како трче по улици као да је у питању трка. Не, они ходају умереним и одмереним кораком. Уколико је потебно да се консултујете са мапом, учините то тако што ћете се померити у страну како не бисте сметали осталим пролазницима.

Упркос појединим стереотипима, Французи не говоре гласно и на буку у јавности се не гледа благонаклоно. Притом, гласноћа вас може одати као туристу и тако скренути пажњу џепароша.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милојко

26.07.2014 08:57

За кога је ово написано, за туристе сигурно није, јер сам имао прилику боравити у Паризу 15 дана и нгдје, не само ја него и читава група није имала ни најмање непријатности, ово су апсолутне будалаштиње ко год је ово написао.

ОДГОВОРИТЕ