У изборну трку без кодекса понашања

Кодекс понашања политичких партија током изборне кампање за опште изборе 2014. године, на којем су уз иницијативу америчког Националног демократског института (НДИ) радили СНСД, СДП, ХДЗ 1990 и неколико других партија, неће бити усвојен.

Босна и Херцеговина 26.07.2014 | 08:04
У изборну трку без кодекса понашања

Како нам је појашњено, политичке партије нису успјеле постићи договор о коначном тексту, тако да он неће моћи бити потписан на вријеме. Речено нам је, такође, да се НДИ повукао из цијелог пројекта јер је процијенио да је извјесно да цијели пројекат заврши као и на претходним локалним изборима, када је потписивање већ договореног кодекса отказано буквално у посљедњем тренутку.

У НДИ-ју су нам јуче рекли да су се опредијелили за два пројекта: страначко посматрање избора и мониторинг медија, а да ће причу о кодексу препустити домаћим партијама.

"На претходним изборима ми смо били у то укључени, али није успјело. Ове године смо одлучили да ипак препустимо домаћим странкама да покушају договорити кодекс. Колико је нама познато, засад није ништа покренуто. Времена, барем теоретски, још има", рекли су нам у тој америчкој организацији.
Лазар Продановић, посланик СНСД-а у парламенту БиХ и један од иницијатора пројекта, рекао је да очигледно у БиХ не постоји амбијент да се кодекс потпише.

"Свако доживљава тај кодекс на свој начин. Опозиција то доживљава на један, а власт на други начин. Нажалост, партије се мање фокусирају на предизборне програме и конструктивну критику, а више на дисквалификацију политичких противника по сваку цијену. Ако опозиција сматра да је сваки начин блаћења власти легитиман и да могу износити оптужбе а да не изнесу доказе који их поткрепљују, онда се то тешко може назвати коректним понашањем", нагласио је Продановић.

Он је изразио наду да ће Централна изборна комисија БиХ у складу са законом санкционисати евентуалне теже примјере повреде фер понашања током изборне кампање.

Нермина Заимовић-Узуновић из СДП-а, која се такође залагала да кодекс буде усвојен, тврди да је извјесно да ће и овај пут све пасти у воду.

"Ми смо жељели то да завршимо, имали смо нешто у нацрту, међутим те активности су стале из нама прилично непознатих разлога и не вјерујем да ћемо успјети до почетка предизборне кампање нешто озбиљније да урадимо. Мени је искрено жао јер је то била једна позитивна активност и племенита намјера која би допринијела и формално бољим односима у предизборној кампањи", нагласила је она.

Додала је да би кодекс, да је усвојен, допринио релаксирању политичке ситуације у земљи која је, како је подсјетила, турбулентна још од протеклих локалних избора.

Максида Пирић, портпарол Централне изборне комисије, рекла је да ће ЦИК поступити у складу с Изборним законом БиХ, у којем су наведени примјери недоличног понашања током изборне кампање и санкције за недолично понашање.

Изборни закон се у члану седам бави правилима понашања у изборној кампањи, у којем се, између осталог, од учесника у изборима тражи да се долично понашају, док се чланом 19 прописују новчане казне за кршење тих одредби.

Примјера ради, за уклањање, оштећивање или шарање по плакатима других странака може се изрећи казна од 1.000 до 10.000 марака.

Сличне казне предвиђене су и за ометање скупова других странака, онемогућавање новинара да извјештавају о предизборним активностима на скуповима, и слично.

Истом казном ће бити кажњени они који би кориштењем језика мржње друге могли навести на насиље или ширење мржње, а забрањено је и кориштење симбола, слика, аудио и видео записа или објављивање садржаја на интернету који би могли тако дјеловати.

Коментари / 0

Оставите коментар