U izbornu trku bez kodeksa ponašanja

Kodeks ponašanja političkih partija tokom izborne kampanje za opšte izbore 2014. godine, na kojem su uz inicijativu američkog Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) radili SNSD, SDP, HDZ 1990 i nekoliko drugih partija, neće biti usvojen.

Bosna i Hercegovina 26.07.2014 | 08:04
U izbornu trku bez kodeksa ponašanja

Kako nam je pojašnjeno, političke partije nisu uspjele postići dogovor o konačnom tekstu, tako da on neće moći biti potpisan na vrijeme. Rečeno nam je, takođe, da se NDI povukao iz cijelog projekta jer je procijenio da je izvjesno da cijeli projekat završi kao i na prethodnim lokalnim izborima, kada je potpisivanje već dogovorenog kodeksa otkazano bukvalno u posljednjem trenutku.

U NDI-ju su nam juče rekli da su se opredijelili za dva projekta: stranačko posmatranje izbora i monitoring medija, a da će priču o kodeksu prepustiti domaćim partijama.

"Na prethodnim izborima mi smo bili u to uključeni, ali nije uspjelo. Ove godine smo odlučili da ipak prepustimo domaćim strankama da pokušaju dogovoriti kodeks. Koliko je nama poznato, zasad nije ništa pokrenuto. Vremena, barem teoretski, još ima", rekli su nam u toj američkoj organizaciji.
Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH i jedan od inicijatora projekta, rekao je da očigledno u BiH ne postoji ambijent da se kodeks potpiše.

"Svako doživljava taj kodeks na svoj način. Opozicija to doživljava na jedan, a vlast na drugi način. Nažalost, partije se manje fokusiraju na predizborne programe i konstruktivnu kritiku, a više na diskvalifikaciju političkih protivnika po svaku cijenu. Ako opozicija smatra da je svaki način blaćenja vlasti legitiman i da mogu iznositi optužbe a da ne iznesu dokaze koji ih potkrepljuju, onda se to teško može nazvati korektnim ponašanjem", naglasio je Prodanović.

On je izrazio nadu da će Centralna izborna komisija BiH u skladu sa zakonom sankcionisati eventualne teže primjere povrede fer ponašanja tokom izborne kampanje.

Nermina Zaimović-Uzunović iz SDP-a, koja se takođe zalagala da kodeks bude usvojen, tvrdi da je izvjesno da će i ovaj put sve pasti u vodu.

"Mi smo željeli to da završimo, imali smo nešto u nacrtu, međutim te aktivnosti su stale iz nama prilično nepoznatih razloga i ne vjerujem da ćemo uspjeti do početka predizborne kampanje nešto ozbiljnije da uradimo. Meni je iskreno žao jer je to bila jedna pozitivna aktivnost i plemenita namjera koja bi doprinijela i formalno boljim odnosima u predizbornoj kampanji", naglasila je ona.

Dodala je da bi kodeks, da je usvojen, doprinio relaksiranju političke situacije u zemlji koja je, kako je podsjetila, turbulentna još od proteklih lokalnih izbora.

Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije, rekla je da će CIK postupiti u skladu s Izbornim zakonom BiH, u kojem su navedeni primjeri nedoličnog ponašanja tokom izborne kampanje i sankcije za nedolično ponašanje.

Izborni zakon se u članu sedam bavi pravilima ponašanja u izbornoj kampanji, u kojem se, između ostalog, od učesnika u izborima traži da se dolično ponašaju, dok se članom 19 propisuju novčane kazne za kršenje tih odredbi.

Primjera radi, za uklanjanje, oštećivanje ili šaranje po plakatima drugih stranaka može se izreći kazna od 1.000 do 10.000 maraka.

Slične kazne predviđene su i za ometanje skupova drugih stranaka, onemogućavanje novinara da izvještavaju o predizbornim aktivnostima na skupovima, i slično.

Istom kaznom će biti kažnjeni oni koji bi korištenjem jezika mržnje druge mogli navesti na nasilje ili širenje mržnje, a zabranjeno je i korištenje simbola, slika, audio i video zapisa ili objavljivanje sadržaja na internetu koji bi mogli tako djelovati.

Komentari / 0

Ostavite komentar