Свијету пријети несташица чоколаде?

Цене какаа ће и даље расти под утицајем повећане тражње, смањене производње и спекулација до којих ће неизоставно доћи у новонасталим околностима.

Свијет 25.07.2014 | 19:40
Свијету пријети несташица чоколаде?

Наиме, велики број пољопривредника у западној Африци прешао је са узгајања какаа на гајење каучука или производњу палминог уља, пише швајцарски лист 24 сата.

Поред тога, производња какаа опала је широм Венецуеле, која је некада производила половину укпуне светске производње ове културе. Данас Обала Слоноваче и Гана дају више од половине светске производње ове културе, неопходне за прављење чокаладе.

Прошле године године Венецуела је произвела 14.000 тона какаа, најмање у последњих 50 година, јер пољопривреда пропада у економији у којој доминира нафта. Та земља, која има највеће резерве нафте на свету, увози 70 одсто хране за своје становништво.

Произвођачи чоколаде и даље цене венецуелански какао као један од најбољих на свету, поготово сорту криољо, наводи лист и оцењује да влада Венецуеле пропушта златну шансу да уновчи све већи апетит остатка света за чоколадом.

Како предвидају аналитичари, ситуација се неће променити ни у наредним годинама. Потражња ће и даље расти а произвођачи неће моћи да је задовоље, што ће још више разбуктати раст цена ове сировине.

Највећи произвођачи чоколаде, као што су швајцарске компаније Бери Калебо (Баррy Цаллебаут) и Нестле већ су реаговале, придруживши се иницијативи "Кокоа Екшн" коју је половином маја ове године покренула међународна фондација "Кокоа".

Дванаест разних удружења из читавог света, која подржавају производњу какаа и чоколаде, ангажовала су се у напорима да 300.000 узгајиваче ове културе у Гани и на Обали Слоноваче удвоструче производњу до 2020.

Још се не зна да ли ће ова иницијатива уродити плодом, али оно што је сигурно јесте да ће цене дотле и даље расти, уз ризик да чоколада постатане луксузна роба, закјучују белгијски медији.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дадо

26.07.2014 11:56

Сад це Поросенко да посаље који вагонциц цоколаде... Само док заврси своју војну авантуру на истоку Украјине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брља

27.07.2014 03:18

Кад видим ко са тим има посла никад је неби пробо а грабље су жешће

ОДГОВОРИТЕ