Svijetu prijeti nestašica čokolade?

Cene kakaa će i dalje rasti pod uticajem povećane tražnje, smanjene proizvodnje i spekulacija do kojih će neizostavno doći u novonastalim okolnostima.

Svijet 25.07.2014 | 19:40
Svijetu prijeti nestašica čokolade?

Naime, veliki broj poljoprivrednika u zapadnoj Africi prešao je sa uzgajanja kakaa na gajenje kaučuka ili proizvodnju palminog ulja, piše švajcarski list 24 sata.

Pored toga, proizvodnja kakaa opala je širom Venecuele, koja je nekada proizvodila polovinu ukpune svetske proizvodnje ove kulture. Danas Obala Slonovače i Gana daju više od polovine svetske proizvodnje ove kulture, neophodne za pravljenje čokalade.

Prošle godine godine Venecuela je proizvela 14.000 tona kakaa, najmanje u poslednjih 50 godina, jer poljoprivreda propada u ekonomiji u kojoj dominira nafta. Ta zemlja, koja ima najveće rezerve nafte na svetu, uvozi 70 odsto hrane za svoje stanovništvo.

Proizvođači čokolade i dalje cene venecuelanski kakao kao jedan od najboljih na svetu, pogotovo sortu krioljo, navodi list i ocenjuje da vlada Venecuele propušta zlatnu šansu da unovči sve veći apetit ostatka sveta za čokoladom.

Kako predvidaju analitičari, situacija se neće promeniti ni u narednim godinama. Potražnja će i dalje rasti a proizvođači neće moći da je zadovolje, što će još više razbuktati rast cena ove sirovine.

Najveći proizvođači čokolade, kao što su švajcarske kompanije Beri Kalebo (Barry Callebaut) i Nestle već su reagovale, pridruživši se inicijativi "Kokoa Ekšn" koju je polovinom maja ove godine pokrenula međunarodna fondacija "Kokoa".

Dvanaest raznih udruženja iz čitavog sveta, koja podržavaju proizvodnju kakaa i čokolade, angažovala su se u naporima da 300.000 uzgajivače ove kulture u Gani i na Obali Slonovače udvostruče proizvodnju do 2020.

Još se ne zna da li će ova inicijativa uroditi plodom, ali ono što je sigurno jeste da će cene dotle i dalje rasti, uz rizik da čokolada postatane luksuzna roba, zakjučuju belgijski mediji.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

dado

26.07.2014 13:56

Sad ce Porosenko da posalje koji vagoncic cokolade... Samo dok zavrsi svoju vojnu avanturu na istoku Ukrajine...

ODGOVORITE
Name

Brlja

27.07.2014 05:18

Kad vidim ko sa tim ima posla nikad je nebi probo a grablje su žešće

ODGOVORITE