ФИФА не одузима Русији СП 2018.!

Светска фудбалска федерација (ФИФА) одбацила је позиве да одузме Русији Светско првенство 2018. године, навевши да турнир "може да допринесе позитивним променама".

Фудбал 25.07.2014 | 19:30
ФИФА не одузима Русији СП 2018.!

После рушења малезијског авиона изнад Украјине, за шта су Западни медији окривили Русију, неки посланици у Немачкој позвали су ФИФА да преиспита права те земље за организацију Мундијала.

ФИФА је у данашњем саопштењу навела да осуђује сваку врсту насиља ида би подржала само мирну и демократску дебату о Светском првенству.

"Историја нам је до сада показала да бојкот спортских догађаја или политика изолације или сукоба није најефектнији начин решавања проблема. Светско првенство може бити моћни катализатор конструктивног дијалога међу људима и владама", наводи се у
саопштењу.

Сукоб између украјинских власти и проруских сепаратистичких побуњеника интензивирао се неколико дана пошто се завршило Светско првенство у Бразилу.

Председник Русије Владимир Путин је 13. јула присуствовао церемонији предаје домаћинства Светског првенства, са председницом Бразила Дилмом Русеф и председником ФИФА Сепом Блатером. Они су потом зајендо погледали финале, у коме је славила Немачка.

Ово није први пут да из земаља Западне Европе стиже позив да се Русији одузме домаћинство Мундијала. То се први пут десило када је у марту Русија анектирала Крим. Блатер је и тада одбацио такве идеје.

"Светско првенство је после гласања дато Русији, тако да ми настављамо са својим радом", рекао је Блатер тада.

Члан извршног комитета ФИФА је и министар спорта Русије, Виталиј Мутко. Он је данас у засебном саопштењу навео да је бојкот Олимпијских игара у Москви 1980, које су предводиле САД, био грешка.

"Тако да нема смисла у оваквим реакцијама политичара. Они желе само да се прославе. Спремамо се мирно, градимо објекте, припремамо се за Светско првенство", рекао је Мутко.

Русија је објавила да је буџет за организацију Светског првенства 20 милијарди долара.

Коментари / 0

Оставите коментар