FIFA ne oduzima Rusiji SP 2018.!

Svetska fudbalska federacija (FIFA) odbacila je pozive da oduzme Rusiji Svetsko prvenstvo 2018. godine, navevši da turnir "može da doprinese pozitivnim promenama".

Fudbal 25.07.2014 | 19:30
FIFA ne oduzima Rusiji SP 2018.!

Posle rušenja malezijskog aviona iznad Ukrajine, za šta su Zapadni mediji okrivili Rusiju, neki poslanici u Nemačkoj pozvali su FIFA da preispita prava te zemlje za organizaciju Mundijala.

FIFA je u današnjem saopštenju navela da osuđuje svaku vrstu nasilja ida bi podržala samo mirnu i demokratsku debatu o Svetskom prvenstvu.

"Istorija nam je do sada pokazala da bojkot sportskih događaja ili politika izolacije ili sukoba nije najefektniji način rešavanja problema. Svetsko prvenstvo može biti moćni katalizator konstruktivnog dijaloga među ljudima i vladama", navodi se u
saopštenju.

Sukob između ukrajinskih vlasti i proruskih separatističkih pobunjenika intenzivirao se nekoliko dana pošto se završilo Svetsko prvenstvo u Brazilu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 13. jula prisustvovao ceremoniji predaje domaćinstva Svetskog prvenstva, sa predsednicom Brazila Dilmom Rusef i predsednikom FIFA Sepom Blaterom. Oni su potom zajendo pogledali finale, u kome je slavila Nemačka.

Ovo nije prvi put da iz zemalja Zapadne Evrope stiže poziv da se Rusiji oduzme domaćinstvo Mundijala. To se prvi put desilo kada je u martu Rusija anektirala Krim. Blater je i tada odbacio takve ideje.

"Svetsko prvenstvo je posle glasanja dato Rusiji, tako da mi nastavljamo sa svojim radom", rekao je Blater tada.

Član izvršnog komiteta FIFA je i ministar sporta Rusije, Vitalij Mutko. On je danas u zasebnom saopštenju naveo da je bojkot Olimpijskih igara u Moskvi 1980, koje su predvodile SAD, bio greška.

"Tako da nema smisla u ovakvim reakcijama političara. Oni žele samo da se proslave. Spremamo se mirno, gradimo objekte, pripremamo se za Svetsko prvenstvo", rekao je Mutko.

Rusija je objavila da je budžet za organizaciju Svetskog prvenstva 20 milijardi dolara.

Komentari / 0

Ostavite komentar