Војни пензионери неће бити на улици

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да Српска не може дозволити да се професионална војна лица, која су ушла у Оружане снаге БиХ као грађани Српске, једног дана нађу на улици.

Република Српска 25.07.2014 | 13:21
Војни пензионери неће бити на улици

Ђокић је рекао да је и даље против идеје да се на посебан начин и посебним законом регулише питање остваривања права на пензију професионалних војних лица. "Након што је суд оспорио одредбе претходног закона, Народна скупштина Српске морала је регулисати статус тих лица, јер не можемо дозволити да се наша професионална лица која су ушла у Оружане снаге БиХ као грађани Републике Српске једног дана нађу на улици", истакао је Ђокић данас у Теслићу, у паузи састанка Управног одбора Удружења пензионера Српске.

Ђокић је поручио да не подржава оспоравање права на пензију тим људима, наводећи да ће то право бити остваривано из буџета, а не из текућих доприноса Фонда ПИО Републике Српске. "Њих је држава увела у тај систем и дала гаранције да ће за њих бринути када буду створени услови за то", рекао је Ђокић, наводећи да се за сада ради за око 60 лица за која би се на годишњем нивоу издвајало око 360.000 КМ. Он је рекао да је Федерација БиХ, која примјењује одредбе Закона о Оружаним снагама БиХ, својим пензионерима дала много више, јер за пензионисаног генерала мјесечна пензија износи и до 3.000 КМ, док је у Српској, према прописима, максимална вриједност до 1.500 КМ.

Ђокић је апеловао да Удружење пензионера подржи Владу Српске у настојањима да укаже и упозори на дискриминацију у БиХ коју проводи Федерација према пензионерима који су остварили пензију у том ентитету до 1992. године.

"Сада је то више од 20.000 пензионера Српске који су дискриминисани", навео је Ђокић, подсјетивши да је Комитет Савјета Европе оцијенио да се у БиХ врши дискриминација на националној основи, што је једно од најозбиљнијих упозорења које је након рата стигло у БиХ, које је прећутано.

Ђокић је поручио да Српска мора подићи глас и бити одлучна да то питање ријеши и да престане дискриминација грађана Републике Српске који су остварили право на пензије. Он је напоменуо да у будућности ово питање мора бити "стављено на сто као политичко питање", а не као социјално. Ђокић је рекао да Српска не може више гледати затворених очију да се на националној основи крше основна права за око 20.000 људи, док истовремено на другој страни стижу упозорења да Српска не поштује "ово или оно".

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лија

25.07.2014 11:28

Сличну судбину имају службеници полиције у Граничној полицији БиХ, СИПА-е и Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ, осигураници у Фонду ПИО Републике Српске. Навршавањем 40 година пензијског стажа са њма се раскида уговор о раду без обзира дали или не испуњавају услове за старосну пензију по Закону о ПИО РС.Они који немају услове по поменутом закону остају на улици док не наврше године старости, које прописује Закон о ПИО РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црвена беретка

25.07.2014 14:10

Јебале ти оружане снаге БиХ, односно синоним за злогласну тзв. Армију БиХ Ђокићу! Укинути их и дати им статус грађана другог реда у Републици Српској због велеиздаје због рада у таквој изразито анти-српској служби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

26.07.2014 07:27

Баш је заслужио да се вози у оваквом ауту.

ОДГОВОРИТЕ