Vojni penzioneri neće biti na ulici

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da Srpska ne može dozvoliti da se profesionalna vojna lica, koja su ušla u Oružane snage BiH kao građani Srpske, jednog dana nađu na ulici.

Republika Srpska 25.07.2014 | 13:21
Vojni penzioneri neće biti na ulici

Đokić je rekao da je i dalje protiv ideje da se na poseban način i posebnim zakonom reguliše pitanje ostvarivanja prava na penziju profesionalnih vojnih lica. "Nakon što je sud osporio odredbe prethodnog zakona, Narodna skupština Srpske morala je regulisati status tih lica, jer ne možemo dozvoliti da se naša profesionalna lica koja su ušla u Oružane snage BiH kao građani Republike Srpske jednog dana nađu na ulici", istakao je Đokić danas u Tesliću, u pauzi sastanka Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske.

Đokić je poručio da ne podržava osporavanje prava na penziju tim ljudima, navodeći da će to pravo biti ostvarivano iz budžeta, a ne iz tekućih doprinosa Fonda PIO Republike Srpske. "NJih je država uvela u taj sistem i dala garancije da će za njih brinuti kada budu stvoreni uslovi za to", rekao je Đokić, navodeći da se za sada radi za oko 60 lica za koja bi se na godišnjem nivou izdvajalo oko 360.000 KM. On je rekao da je Federacija BiH, koja primjenjuje odredbe Zakona o Oružanim snagama BiH, svojim penzionerima dala mnogo više, jer za penzionisanog generala mjesečna penzija iznosi i do 3.000 KM, dok je u Srpskoj, prema propisima, maksimalna vrijednost do 1.500 KM.

Đokić je apelovao da Udruženje penzionera podrži Vladu Srpske u nastojanjima da ukaže i upozori na diskriminaciju u BiH koju provodi Federacija prema penzionerima koji su ostvarili penziju u tom entitetu do 1992. godine.

"Sada je to više od 20.000 penzionera Srpske koji su diskriminisani", naveo je Đokić, podsjetivši da je Komitet Savjeta Evrope ocijenio da se u BiH vrši diskriminacija na nacionalnoj osnovi, što je jedno od najozbiljnijih upozorenja koje je nakon rata stiglo u BiH, koje je prećutano.

Đokić je poručio da Srpska mora podići glas i biti odlučna da to pitanje riješi i da prestane diskriminacija građana Republike Srpske koji su ostvarili pravo na penzije. On je napomenuo da u budućnosti ovo pitanje mora biti "stavljeno na sto kao političko pitanje", a ne kao socijalno. Đokić je rekao da Srpska ne može više gledati zatvorenih očiju da se na nacionalnoj osnovi krše osnovna prava za oko 20.000 ljudi, dok istovremeno na drugoj strani stižu upozorenja da Srpska ne poštuje "ovo ili ono".

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Lija

25.07.2014 13:28

Sličnu sudbinu imaju službenici policije u Graničnoj policiji BiH, SIPA-e i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, osiguranici u Fondu PIO Republike Srpske. Navršavanjem 40 godina penzijskog staža sa njma se raskida ugovor o radu bez obzira dali ili ne ispunjavaju uslove za starosnu penziju po Zakonu o PIO RS.Oni koji nemaju uslove po pomenutom zakonu ostaju na ulici dok ne navrše godine starosti, koje propisuje Zakon o PIO RS.

ODGOVORITE
Name

crvena beretka

25.07.2014 16:10

Jebale ti oružane snage BiH, odnosno sinonim za zloglasnu tzv. Armiju BiH Đokiću! Ukinuti ih i dati im status građana drugog reda u Republici Srpskoj zbog veleizdaje zbog rada u takvoj izrazito anti-srpskoj službi.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

26.07.2014 09:27

Baš je zaslužio da se vozi u ovakvom autu.

ODGOVORITE