Процесуирање ратних злочина биће убрзано

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија изјавио је да процесуирање ратних злочина до сада није било на задовољавајућем нивоу, али да ће то стање бити поправљено, а процесуирање значајно убрзано.

Босна и Херцеговина 25.07.2014 | 10:58
Процесуирање ратних злочина биће убрзано

"Имам неке нове податке, јер сам имао састанак са главним тужиоцем Тужилаштва БиХ, ентитета и Брчко дистрикта, а једна од тема била је убрзање процесуирања дјела из предмета ратних злочина и обрасти корупције и организованог криминала", рекао је Тегелтија.

Позивајући се на податке које је добио од главног тужиоца БиХ Горана Салиховића, Тегелтија је за "Ослобођење" навео да су за цијелу прошлу годину у Тужилаштву БиХ биле подигнуте 23 оптужнице за ратне злочине.

"Добио сам податак да је са јучерашњим даном подигнуто већ 19 оптужница, а Салиховић очекује да ће до краја године бити подигнуто између 50 и 70 оптужница за ратне злочине, што ће већ бити значајан напредак", оцијенио је Тегелтија.

Он је најавио да ће као принцип рада у правосудној заједници бити постизање баланса, односно равномјереног оптерећења носилаца правосудних институција.

"Тужиоци би за једнаку плату требало да буду једнако оптерећени послом", рекао је Тегелтија.

На питање да ли је потребан врховни суд на нивоу БиХ, Тегелтија је навео да је постојање таквог суда чисто политичко питање и да о томе треба да одлуче политичари.

"Оно што професионална заједница може да уради јесте да пружи модалитете за правац којим политичари желе да иду у том структуралном уређењу земље. Колико знам, тренутно се у стуктуралном дијалогу не говори о питању врховног, већ апелационог суда", рекао је предсједник ВСТС-а БиХ.


Извор: Ослобођење

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

маја в 25.07.2014

25.07.2014 10:04

откри ти Тегелтија врућу воду јесу ли то оптужнице све против срба или има и по који муслиман и хрват багро корумпирана

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСТЕЦЕНИ

25.07.2014 10:05

Хвала Богу да напокон неко нормалан додје на ВСТС до сада ниста није функционисало јеронај звани пола пола је био хаос

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦЦ

25.07.2014 10:16

ТЕБИ БАС ТРЕБА ВЈЕРОВАТИ?

ОДГОВОРИТЕ