Procesuiranje ratnih zločina biće ubrzano

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio je da procesuiranje ratnih zločina do sada nije bilo na zadovoljavajućem nivou, ali da će to stanje biti popravljeno, a procesuiranje značajno ubrzano.

Bosna i Hercegovina 25.07.2014 | 10:58
Procesuiranje ratnih zločina biće ubrzano

"Imam neke nove podatke, jer sam imao sastanak sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, entiteta i Brčko distrikta, a jedna od tema bila je ubrzanje procesuiranja djela iz predmeta ratnih zločina i obrasti korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Tegeltija.

Pozivajući se na podatke koje je dobio od glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, Tegeltija je za "Oslobođenje" naveo da su za cijelu prošlu godinu u Tužilaštvu BiH bile podignute 23 optužnice za ratne zločine.

"Dobio sam podatak da je sa jučerašnjim danom podignuto već 19 optužnica, a Salihović očekuje da će do kraja godine biti podignuto između 50 i 70 optužnica za ratne zločine, što će već biti značajan napredak", ocijenio je Tegeltija.

On je najavio da će kao princip rada u pravosudnoj zajednici biti postizanje balansa, odnosno ravnomjerenog opterećenja nosilaca pravosudnih institucija.

"Tužioci bi za jednaku platu trebalo da budu jednako opterećeni poslom", rekao je Tegeltija.

Na pitanje da li je potreban vrhovni sud na nivou BiH, Tegeltija je naveo da je postojanje takvog suda čisto političko pitanje i da o tome treba da odluče političari.

"Ono što profesionalna zajednica može da uradi jeste da pruži modalitete za pravac kojim političari žele da idu u tom strukturalnom uređenju zemlje. Koliko znam, trenutno se u stukturalnom dijalogu ne govori o pitanju vrhovnog, već apelacionog suda", rekao je predsjednik VSTS-a BiH.


Izvor: Oslobođenje

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

maja v 25.07.2014

25.07.2014 10:04

otkri ti Tegeltija vruću vodu jesu li to optužnice sve protiv srba ili ima i po koji musliman i hrvat bagro korumpirana

ODGOVORITE
Name

OSTECENI

25.07.2014 10:05

Hvala Bogu da napokon neko normalan dodje na VSTS do sada nista nije funkcionisalo jeronaj zvani pola pola je bio haos

ODGOVORITE
Name

CCCC

25.07.2014 10:16

TEBI BAS TREBA VJEROVATI?

ODGOVORITE