Транспортери ЕУФОР-а у Сарајеву

Главном сарајевском саобраћајницом, тачније улицом Змаја од Босне у сриједу су прошла војна возила са ознакама ЕУФОР-а.

Босна и Херцеговина 25.07.2014 | 10:34
Транспортери ЕУФОР-а у Сарајеву

Грађани, помало уплашени, посматрали су возила која су их увелико подсјетила на рат и питали се због чега возила пролазе кроз Сарајево и која је њихова сврха. Возила и војници су у БиХ како би спријечили грађанске немире.

Из пресс службе ЕУФОР-а су нам рекли да су то возила на терену којима управља британска војска, а називају се “Шакал” и “Којот”. Међутим, на званичној страници Владе Велике Британије наводи се да су возила у БиХ стигла у случају потребе за очување реда током октобарских избора.

“Ради се о војним возилима за све врсте терена која могу имати велики број намјена. Недавно су кориштена у Афганистану, али ће се свакако користити и убудуће у било ком подручју гдје буду потребна, било да се ради о вјежбама у Великој Британији, операцијама у Европи или негдје друго”, изјавила је за Клиx.ба гпортпарол ЕУФОР-а Елис Вилијамс – Алден.

Додала је да у Босни и Херцеговини ова возила нису специјално инструисана, него се користе као стандардно превозно средство британских јединица.

“Војници носе заштитне шљемове (кациге) и оклоп како би се задовољили здравствени и сигурносни закони, јер су возила отворена”, додала је она.

Постоје различите врсте оваквих возила као што су Пантер, Шакал, Којот и Кран.
Оваквих возила је у Босни и Херцеговини укупно 24.

Међутим, на званичној страници Владе Велике Британије се наводи да у Босну и Херцеговину уочи октобарских избора стиже 100 војника као и више оклопних возила, с циљем очувања мира и стабилности.

Наиме, 95 чланова јединице Лајт драгонс, заједно са резервистима још једне јединице распоређено је након што је Министарство одбране Велике Британије саопштило да ће пружити додатну помоћ мировној мисији ЕУ-а у БиХ.

Како је наведено, британске трупе требају помоћи у надзирању и спречавању грађанских немира те ће у БиХ остати најмање шест мјесеци.

На страници Владе Велике Британије се наводи да су октобарски избори у БиХ важан догађај и да је њихова мисија осигурати да се одрже у стабилном и сигурном окружењу.

Извор: Кликс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

25.07.2014 08:53

НИСАМ ЗНАО ДА ЈЕ КОРУПЦИЈА У БИХ ДОВЕДЕНА НА НИВО ДА СУ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ ПОТРЕБНА БОРБЕНА ВОЗИЛА... ГРАДЈАНИ БИХ СПРЕМИТЕ СЕ ЗА СВЈЕТЛУ БУДУЦНОСТ КОЈА УСКОРО ДОЛАЗИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саме

26.07.2014 00:11

Па ето и нама те америчке Демократизације

ОДГОВОРИТЕ