Кинези купују Менхетн

За годину дана Кинези су потрошили чак 22 милијарде долара на куповину некретнина на Менхетну, чиме су премашили број купаца из Русије. 

Свијет 24.07.2014 | 23:15
Кинези купују Менхетн

“Прво питају за Централ парк. Већина мојих клијената хоће апартмане с погледом на Централ парк или окружене Централ парком”, објашњава брокер Данијел Чанг, који често путује у Кину, где се састаје с потенцијалним купцима.

Кинези су недавно по броју купљених некретнина на Менхетну први пут премашили Русе, а давање велике количине новца на станове доживљавају као добру инвестицију или сигурно пребивалиште. У новим зградама више од половине власника су странци, а међу њима предњаче Кинези.

“Политичка ситуација у Америци је стабилна. Улагање у некретнине је као да држите новац у сефу, а цене стално расту. Купци не морају да страхују ни да ће им имовина бити одузета”, каже Чанг.

Према извештају америчке Националне асоцијације трговаца некретнинама (НРА), Канађани се више котирају од Кинеза по броју трансакција, али када је у питању цена, Кинези су ти који купују далеко најскупље куће.

“Неки улажу новац у иностранству из страха од репресивног режима код куће или од инфлације. Има доста Кинеза који долазе у САД да би сакрили новац од пореских и државних власти, износе га из земље и купују некретнине под туђим именом”, каже Канађанка Дијан Френис, која већину времена проводи у Њујорку.

Ипак, Кинези не купују куће и станове само у Њујорку већ широм Сједињених Држава па је тако госпођа Ли продала свој двособни стан у Пекингу за око 483.000 долара и у замену купила чак шест станова у Хјустону.

Разлози куповине некретнина у САД су бројни, а један од њих је и растућа економија Кине, која не успорава у последње три деценије. Такође, Кина се суочава с проблемом корпуције и утаје пореза.

Чињеница да Кинези у 75 одсто случајева некретнине у САД плаћају кешом отвара сумњу да је новац у Кини стечен на илегалан начин.

“Због тога смо посебно опрезни с купцима из Кине”, каже Чанг.

”Економист“ је објавио да је сваки десети туриста на свету Кинез. У 2013. је око 97 милиона Кинеза путовало, на шта су потрошили 129 милијарди долара, што је највише од свих туриста. Међу омиљеним дестинацијама, поред САД, јесте Европа, посебно Париз.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

јовица

24.07.2014 22:42

ма какви кинези Додик купује Менхетн

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

25.07.2014 05:02

Ту вам и наш криминалац Шкрбић има стан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мито

25.07.2014 07:45

Марија прво провјери па писи.Није исто Монте Карло и Менхетн.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

25.07.2014 11:40

Само нека купују, више неће бити кинеске четврти него кинески градови. Само напријед окупирајте та г..... Неће бити проблем јер су халапљиви на новац па не размишљају пуно.

ОДГОВОРИТЕ