Kinezi kupuju Menhetn

Za godinu dana Kinezi su potrošili čak 22 milijarde dolara na kupovinu nekretnina na Menhetnu, čime su premašili broj kupaca iz Rusije. 

Svijet 24.07.2014 | 23:15
Kinezi kupuju Menhetn

“Prvo pitaju za Central park. Većina mojih klijenata hoće apartmane s pogledom na Central park ili okružene Central parkom”, objašnjava broker Danijel Čang, koji često putuje u Kinu, gde se sastaje s potencijalnim kupcima.

Kinezi su nedavno po broju kupljenih nekretnina na Menhetnu prvi put premašili Ruse, a davanje velike količine novca na stanove doživljavaju kao dobru investiciju ili sigurno prebivalište. U novim zgradama više od polovine vlasnika su stranci, a među njima prednjače Kinezi.

“Politička situacija u Americi je stabilna. Ulaganje u nekretnine je kao da držite novac u sefu, a cene stalno rastu. Kupci ne moraju da strahuju ni da će im imovina biti oduzeta”, kaže Čang.

Prema izveštaju američke Nacionalne asocijacije trgovaca nekretninama (NRA), Kanađani se više kotiraju od Kineza po broju transakcija, ali kada je u pitanju cena, Kinezi su ti koji kupuju daleko najskuplje kuće.

“Neki ulažu novac u inostranstvu iz straha od represivnog režima kod kuće ili od inflacije. Ima dosta Kineza koji dolaze u SAD da bi sakrili novac od poreskih i državnih vlasti, iznose ga iz zemlje i kupuju nekretnine pod tuđim imenom”, kaže Kanađanka Dijan Frenis, koja većinu vremena provodi u Njujorku.

Ipak, Kinezi ne kupuju kuće i stanove samo u Njujorku već širom Sjedinjenih Država pa je tako gospođa Li prodala svoj dvosobni stan u Pekingu za oko 483.000 dolara i u zamenu kupila čak šest stanova u Hjustonu.

Razlozi kupovine nekretnina u SAD su brojni, a jedan od njih je i rastuća ekonomija Kine, koja ne usporava u poslednje tri decenije. Takođe, Kina se suočava s problemom korpucije i utaje poreza.

Činjenica da Kinezi u 75 odsto slučajeva nekretnine u SAD plaćaju kešom otvara sumnju da je novac u Kini stečen na ilegalan način.

“Zbog toga smo posebno oprezni s kupcima iz Kine”, kaže Čang.

”Ekonomist“ je objavio da je svaki deseti turista na svetu Kinez. U 2013. je oko 97 miliona Kineza putovalo, na šta su potrošili 129 milijardi dolara, što je najviše od svih turista. Među omiljenim destinacijama, pored SAD, jeste Evropa, posebno Pariz.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

jovica

25.07.2014 00:42

ma kakvi kinezi Dodik kupuje Menhetn

ODGOVORITE
Name

marija

25.07.2014 07:02

Tu vam i naš kriminalac Škrbić ima stan.

ODGOVORITE
Name

mito

25.07.2014 09:45

Marija prvo provjeri pa pisi.Nije isto Monte Karlo i Menhetn.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

25.07.2014 13:40

Samo neka kupuju, više neće biti kineske četvrti nego kineski gradovi. Samo naprijed okupirajte ta g..... Neće biti problem jer su halapljivi na novac pa ne razmišljaju puno.

ODGOVORITE