Ко је надлежан за предмете убистава у И. Сарајеву?

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Сташа Кошарац затражио је од Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/да коначно утврди које је тужилаштво надлежно за предмете убистава Срђана Кнежевића, Ристе Југовића и Жељка Марковића, код ког тужиоца или тужилаца се налазе ови предмети, те да се предузму мјере из надлежности ВСТС против оних који, евентуално, опструишу истрагу и процесуирање осумњичених.

Република Српска 24.07.2014 | 12:16
Ко је надлежан за предмете убистава у И. Сарајеву?

Кошарац у отвореном писму предсједнику ВСТС-а Милану Тегелтији подсјећа да ће се ускоро навршити пуна три мјесеца откако је у Дому народа парламента БиХ поставио делегатско питање Тужилаштву БиХ у вези са расвјетљавањем убистава Срђана Кнежевића, Ристе Југовића и Жељка Марковића, која су се у Источном Сарајеву догодила у периоду од 7. августа 1998. до 24. септембра 2002. године.

"Никада нисам добио званичан одговор на питање, које сам поставио 29. априла, када ће Тужилаштво БиХ расвијетлити ова три убиства и процесуирати извршиоце и наредбодавце тих злочина. То за мене представља изразито лошу поруку Тужилаштва БиХ највишој законодавној институцији власти у БиХ, али и нови доказ да Тужилаштво БиХ и главни тужилац Горан Салиховић јесу отуђени центри моћи, који не показују одговорност према другим значајним институцијама БиХ", истиче Кошарац.

Он је напоменуо да је Тужилаштво БиХ јавно саопштило да је још 2006. године из Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву изузело предмете убистава Кнежевића, Југовића и Марковића с намјером да убрза истрагу, односно иницира снажнији ангажман на прикупљању чињеница, расвјетљавању тих убистава и подизању оптужнице против осумњичених.

"Проблем је, међутим, у томе што су званичници Тужилаштва БиХ у најновијим иступима у медијима демантовали чињеницу да су преузели ове предмете. Они су тврдили да су из Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву изузели само копије тих предмета, иако кривично процесно законодавство у БиХ не познаје могућност `слања копија предмета`, већ само достављање предмета стварно надлежном тужилаштву", навео је Кошарац.

У Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву тврде, међутим, да су предмети о којима је ријеч изузети, што ствара озбиљну конфузију у јавности, али и осјећај да неко у тужилаштвима намјерно опструише истрагу, односно не чини ништа да би се истрага унаприједила и убрзала.

"Подсјећам Вас и на чињеницу да је у посљедњих неколико мјесеци у јавности било озбиљних информација према којима су одређене полицијске агенције постигле значајан напредак у истрагама о убиствима Кнежевића, Југовића и Марковића, посебно након што је, по налогу Тужилаштва БиХ, проведена операција `Лутка` у којој је ухапшено, испитано и оптужено више од 30 лица која се доводе у везу са другим сличним злочинима на подручју Источног Сарајева", наводи се у отвореном писму предсједнику ВСТС-а.

Кошарац је оцијенио да је због тога "у најмању руку чудно, неодговорно, па чак и безобразно понашање тужилаштава у вези с овим случајем".

Он је још једном позвао Тегелтију, као и ВСТС БиХ, да искористите законске надлежности и, у најскоријем року, утврде које тужилаштво се сматра надлежним за ове предмете, код којег тужиоца или тужилаца се ови предмети налазе и шта је учињено, посебно у протеклих осам година, од када се предмети или "копије" предмета налазе у Тужилаштву БиХ.

"Од Вас и од Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС очекујем да поступите по службеној дужности и да против оног тужиоца или тужилаца за које се утврди да су намјерно опструисали истрагу у поменутим предметима покренете дисциплински поступак, утврдите одговорност и изрекнете мјере у складу с Вашим законским надлежностима", наводи се у писму.

Кошарац је изразио увјерење да би такво поступање убрзало истрагу у овим предметима и довело до оптужнице за злочинце и правде за породице жртава злочина.


Извор: СРНА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

маја в 24.07.2014

24.07.2014 11:20

То недоношче Клошарац се сјетио сад пред изборе да треба нешто да судство одради пи**а једна покварена срам их било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

24.07.2014 17:50

Не би се још сјетио да у октобру нису избори. Џаба вам је све на овај начин нећете добити изборе а ни на какав други јер је ваше вријеме прошло.

ОДГОВОРИТЕ