Ko je nadležan za predmete ubistava u I. Sarajevu?

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac zatražio je od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/da konačno utvrdi koje je tužilaštvo nadležno za predmete ubistava Srđana Kneževića, Riste Jugovića i Željka Markovića, kod kog tužioca ili tužilaca se nalaze ovi predmeti, te da se preduzmu mjere iz nadležnosti VSTS protiv onih koji, eventualno, opstruišu istragu i procesuiranje osumnjičenih.

Republika Srpska 24.07.2014 | 12:16
Ko je nadležan za predmete ubistava u I. Sarajevu?

Košarac u otvorenom pismu predsjedniku VSTS-a Milanu Tegeltiji podsjeća da će se uskoro navršiti puna tri mjeseca otkako je u Domu naroda parlamenta BiH postavio delegatsko pitanje Tužilaštvu BiH u vezi sa rasvjetljavanjem ubistava Srđana Kneževića, Riste Jugovića i Željka Markovića, koja su se u Istočnom Sarajevu dogodila u periodu od 7. avgusta 1998. do 24. septembra 2002. godine.

"Nikada nisam dobio zvaničan odgovor na pitanje, koje sam postavio 29. aprila, kada će Tužilaštvo BiH rasvijetliti ova tri ubistva i procesuirati izvršioce i naredbodavce tih zločina. To za mene predstavlja izrazito lošu poruku Tužilaštva BiH najvišoj zakonodavnoj instituciji vlasti u BiH, ali i novi dokaz da Tužilaštvo BiH i glavni tužilac Goran Salihović jesu otuđeni centri moći, koji ne pokazuju odgovornost prema drugim značajnim institucijama BiH", ističe Košarac.

On je napomenuo da je Tužilaštvo BiH javno saopštilo da je još 2006. godine iz Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu izuzelo predmete ubistava Kneževića, Jugovića i Markovića s namjerom da ubrza istragu, odnosno inicira snažniji angažman na prikupljanju činjenica, rasvjetljavanju tih ubistava i podizanju optužnice protiv osumnjičenih.

"Problem je, međutim, u tome što su zvaničnici Tužilaštva BiH u najnovijim istupima u medijima demantovali činjenicu da su preuzeli ove predmete. Oni su tvrdili da su iz Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu izuzeli samo kopije tih predmeta, iako krivično procesno zakonodavstvo u BiH ne poznaje mogućnost `slanja kopija predmeta`, već samo dostavljanje predmeta stvarno nadležnom tužilaštvu", naveo je Košarac.

U Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu tvrde, međutim, da su predmeti o kojima je riječ izuzeti, što stvara ozbiljnu konfuziju u javnosti, ali i osjećaj da neko u tužilaštvima namjerno opstruiše istragu, odnosno ne čini ništa da bi se istraga unaprijedila i ubrzala.

"Podsjećam Vas i na činjenicu da je u posljednjih nekoliko mjeseci u javnosti bilo ozbiljnih informacija prema kojima su određene policijske agencije postigle značajan napredak u istragama o ubistvima Kneževića, Jugovića i Markovića, posebno nakon što je, po nalogu Tužilaštva BiH, provedena operacija `Lutka` u kojoj je uhapšeno, ispitano i optuženo više od 30 lica koja se dovode u vezu sa drugim sličnim zločinima na području Istočnog Sarajeva", navodi se u otvorenom pismu predsjedniku VSTS-a.

Košarac je ocijenio da je zbog toga "u najmanju ruku čudno, neodgovorno, pa čak i bezobrazno ponašanje tužilaštava u vezi s ovim slučajem".

On je još jednom pozvao Tegeltiju, kao i VSTS BiH, da iskoristite zakonske nadležnosti i, u najskorijem roku, utvrde koje tužilaštvo se smatra nadležnim za ove predmete, kod kojeg tužioca ili tužilaca se ovi predmeti nalaze i šta je učinjeno, posebno u proteklih osam godina, od kada se predmeti ili "kopije" predmeta nalaze u Tužilaštvu BiH.

"Od Vas i od Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS očekujem da postupite po službenoj dužnosti i da protiv onog tužioca ili tužilaca za koje se utvrdi da su namjerno opstruisali istragu u pomenutim predmetima pokrenete disciplinski postupak, utvrdite odgovornost i izreknete mjere u skladu s Vašim zakonskim nadležnostima", navodi se u pismu.

Košarac je izrazio uvjerenje da bi takvo postupanje ubrzalo istragu u ovim predmetima i dovelo do optužnice za zločince i pravde za porodice žrtava zločina.


Izvor: SRNA

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

maja v 24.07.2014

24.07.2014 11:20

To nedonošče Klošarac se sjetio sad pred izbore da treba nešto da sudstvo odradi pi**a jedna pokvarena sram ih bilo

ODGOVORITE
Name

Simo

24.07.2014 17:50

Ne bi se još sjetio da u oktobru nisu izbori. Džaba vam je sve na ovaj način nećete dobiti izbore a ni na kakav drugi jer je vaše vrijeme prošlo.

ODGOVORITE