Суд за ОВК од 2015. у Холандији

Тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио да би суд за ратне злочине које је током сукоба на Косову и Метохију починила ОВК требало да буде формиран у Холандији почетком 2015. године.

Србија 24.07.2014 | 08:31
Суд за ОВК од 2015. у Холандији

"Очекујем да је, на основу сведочења више од 400 сведока, шеф специјалног тима ЕУ за истрагу о трговини људским органима на Косову Клинт Вилијамсон прикупио довољно података о злочинима почињеним од 1998. до 2000. године над српским и другим неалбанским жртвама за које нико до сада није одговарао", изјавио је Вукчевић за “Данас”.

Он је оценио да је српско Тужилаштво задовољно разговорима с Вилијамсоном, јер је, како је рекао, "доказано оно што смо тврдили од почетка".

"Извештај специјалног тима биће објављен 28. јула у Бриселу и то ће бити ударац онима који су заташкавали истрагу 15 година. Ми ћемо наставити да сарадјујемо на овом случају, колико је у нашој моћи и надлежности", рекао је Вукчевић.

Тужилац за ратне злочине је оценио и да је Вилијамсонов тим показао "изузетан професионализам" и да "није подлегао евентуалном политичком притиску".

Одговарајући на питање да ли очекује да оптужнице за трговину људским органима буду подигнуте и против актуелних косовских политичара, попут премијера Косова Хашима Тачија, он је рекао да је српско Тужилаштво прикупило доказе о злочинима и њиховим починиоцима и да сада медјународна заједница треба да оснује суд за злочине ОВК.

"На том суду, чије ће седиште бити у Холандији, судиће медјународна судска већа по домицилном праву", казао је Вукчевић за Данас.

Он је додао да очекује да на Косову буде формиран специјални суд који би требао да сарадјује са српским Тужилаштвом за ратне злочине.

Данас, позивајући се на своје дипломатске изворе у Бриселу, наводи да би медју оптуженима могао да буде и један од водја ОВК, бивши премијер Рамуш Харадинај, који је раније ослободјен оптужби пред Хашким трибуналом за ратне злочине.

 

Извор: Данас

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

25.07.2014 14:45

Е када је тебе требало смјенити. Укопао си српски народ заједно са Векарићем.

ОДГОВОРИТЕ