Власт обећала ММФ-у нови закон о раду

Уколико се дужници индиректних пореза одлуче да плате свој дуг  до краја септембра ове године, ипак не могу да се надају да ће им бити отписана камата.

Република Српска 24.07.2014 | 08:03
Власт обећала ММФ-у нови закон о раду

То је била једна од ставки у најновијем писму намјере што се БиХ обавезала да ће учинити уколико жели да
добије нову траншу Међународног монетарног фонда. У Управи за индиректно опорезивање поручују да отписивањем камате дужницма не би била послата добра порука редовним платишама, па су то изричито и одбили.

У Управи тврде да су усвојене измјене и допуне Закона о акцизама, што је такође услов ММФ – а.

Али ту није крај. Најболнија тачка Владе Српске пред октобарске изборе је свакако нови закон о раду.

У допуни писма намјере које је стигло у Вашингтон опет је обећан нови закон о раду до краја ове године. Иако су носиоци власти баш прије неколико мјесеци најављивали руски кредит, и одбили ММФ  управо због услова да се нови закон о раду усвоји.

Случајно или не, опет је пало обећање да ће се све ријешити након избора.

У Синдикату не желе ни да чују. Оно што највише забрињава јесте буџетски дефицит, који ће по свему судећи бити 4 одсто од бруто друштвеног производа. Барем је толико одобрио ММФ. Ипак, власти БиХ, самим тим и ентитетске владе су стварност приказивале гором него што јесте након поплава, па су тако, како пише у писму намјере, у Вашингтон послали поруку да су мајске поплаве направиле катастрофу која износи од 5 до 10 одсто БДП – а.

Очигледно се учинило све да би се на крају одобриле седма и осма транша по четвртом стенд бај аранжману, гдје је Босни и Херцеговини одобрен 191 милион евра. Поред тога, БиХ је добила 100 милиона долара од Свјетске банке. Али има још један зарез, јер додатно задужење код ММФ – а за опоравак од поплава износи 95 милиона евра.

Пара очигледно не фали, а ни обећања да би се оне добиле. Враћање кредита и испуњавање давно датих обећања је изгледа заказано у термину послије октобра.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар