Vlast obećala MMF-u novi zakon o radu

Ukoliko se dužnici indirektnih poreza odluče da plate svoj dug  do kraja septembra ove godine, ipak ne mogu da se nadaju da će im biti otpisana kamata.

Republika Srpska 24.07.2014 | 08:03
Vlast obećala MMF-u novi zakon o radu

To je bila jedna od stavki u najnovijem pismu namjere što se BiH obavezala da će učiniti ukoliko želi da
dobije novu tranšu Međunarodnog monetarnog fonda. U Upravi za indirektno oporezivanje poručuju da otpisivanjem kamate dužnicma ne bi bila poslata dobra poruka redovnim platišama, pa su to izričito i odbili.

U Upravi tvrde da su usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama, što je takođe uslov MMF – a.

Ali tu nije kraj. Najbolnija tačka Vlade Srpske pred oktobarske izbore je svakako novi zakon o radu.

U dopuni pisma namjere koje je stiglo u Vašington opet je obećan novi zakon o radu do kraja ove godine. Iako su nosioci vlasti baš prije nekoliko mjeseci najavljivali ruski kredit, i odbili MMF  upravo zbog uslova da se novi zakon o radu usvoji.

Slučajno ili ne, opet je palo obećanje da će se sve riješiti nakon izbora.

U Sindikatu ne žele ni da čuju. Ono što najviše zabrinjava jeste budžetski deficit, koji će po svemu sudeći biti 4 odsto od bruto društvenog proizvoda. Barem je toliko odobrio MMF. Ipak, vlasti BiH, samim tim i entitetske vlade su stvarnost prikazivale gorom nego što jeste nakon poplava, pa su tako, kako piše u pismu namjere, u Vašington poslali poruku da su majske poplave napravile katastrofu koja iznosi od 5 do 10 odsto BDP – a.

Očigledno se učinilo sve da bi se na kraju odobrile sedma i osma tranša po četvrtom stend baj aranžmanu, gdje je Bosni i Hercegovini odobren 191 milion evra. Pored toga, BiH je dobila 100 miliona dolara od Svjetske banke. Ali ima još jedan zarez, jer dodatno zaduženje kod MMF – a za oporavak od poplava iznosi 95 miliona evra.

Para očigledno ne fali, a ni obećanja da bi se one dobile. Vraćanje kredita i ispunjavanje davno datih obećanja je izgleda zakazano u terminu poslije oktobra.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar