Некажњени злочин над Србима у Јабуци

На градском гробљу у Фочи данас је положено цвијеће и прислужене свијеће за душе 43 српска цивила и војника из Јабуке које је прије 22 године убила муслиманска војска.

Република Српска 23.07.2014 | 14:11
Некажњени злочин над Србима у Јабуци

 На данашњи дан 1992. године припадници такозване Армије БиХ из Горажда у нападу на шире подручје Јабуке нису имали милости ни за дјецу, ни старце, а у крвавом походу попалили су све српске куће и помоћне објекте и минирали православну цркву у тада фочанској Мјесној заједници Јабука, која је након рата Дејтонским споразумом припала Федерацији БиХ. У јабучком селу Подхрид страдало је 15 мјештана, међу њима и син Реље Мастила.

"Од шездесетак српских кућа, које су тада попаљене, обновљене су тек четири. У Јабуци данас живи само једна српска породица", рекао је Мастило. Он истиче да се српска омладина раселила, али да би се старији становници вратили, када би им били обезбијеђени услови за то. "Радо бисмо се вратили да нам хоће куће направити, али о нама нико више не води рачуна", напомиње Мастило.

Предсједник Удружења избјеглих и расељених у Фочи и један од преживјелих мјештана Јабуке Љубиша Симовић истиче да је злочин у Јабуци био прво масовно страдање Срба у фочанској општини, те да родбина погинулих све мање вјерује да ће починиоци одговарати пред судом.

"Давали смо разне изјаве, прво Министарству унутрашњих послова Републике Српске, па Тужилаштву у Требињу, а онда и инспекторима Агенције за истраге и заштиту БиХ и Обавјештајно-безбједносне агенције. Крајем прошле године имали смо и састанак у Тужилаштву БиХ, у којем нам је речено да ће нам доставити одговор који никада нисмо добили", рекао је Симовић. Цвијеће на градском гробљу данас је положила и делегација општине Фоча, предвођена начелником Радисавом Машићем.

"У Јабуци је прије 22 године практично угашен живот српског народа на том подручју", нагласио је Машић. Помен парастос погинулим Јабучанима биће служен у недјељу, 27. јула, у обновљеној цркви Преображења Господњег у Јабуци, у чијем дворишту је подигнут и споменик страдалима.    

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

туга

23.07.2014 16:17

Бог да им душу прости! 22 године је, више него, довољно да се пронађу и осуде злочинци, али их нико не тражи. Државне институције су неспособне и за мртве и за живе... али ко разумије муку родбине и преживјелих, коме јадни више да се обрате... тугују, пате и ћуте... двадесет двије године... жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

077

23.07.2014 17:15

Ако је онда је Босанска војска није муслиманска не будимо расисте, доћи ће и то на ред само полако свако ће за свој злочин и на овом и оном свијету да одговара само да се овако нешто никад не понови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

23.07.2014 20:40

Лично сам био прво у окрају са њима а послије два пута у извлачењу побијених цивила. Тада сам први пут видио шта монструми раде. У рату се гине наравно али постоје пушке и остала оруђа.Старим људима од чега су ми се посебно урезале у сјећање двије баке одсјекли су руке, ноге и главу. Било их је везаних бодљикавом жицом за стабло и запаљених, "једноставно" смакнућа пуцањем у чело а доста је лежало около оних који су покушали бјежати. За 007 онда је била била муслиманска војска и треба да одговара на овоме свијету и нека научи мало граматику, придјеви који се завршавају са "ски" и "чки" се пишу малим словом. У прошлом рату босанска војска никада није постојала као што је и сада само обична фаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

24.07.2014 05:00

Па не пишемо буквар или читанку жалосно је то све. Није ником то требало, то само животиње могу да раде, казнити са највећом казном ко год да је, да нам се никад не понови ова страхота.

ОДГОВОРИТЕ