Nekažnjeni zločin nad Srbima u Jabuci

Na gradskom groblju u Foči danas je položeno cvijeće i prislužene svijeće za duše 43 srpska civila i vojnika iz Jabuke koje je prije 22 godine ubila muslimanska vojska.

Republika Srpska 23.07.2014 | 14:11
Nekažnjeni zločin nad Srbima u Jabuci

 Na današnji dan 1992. godine pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda u napadu na šire područje Jabuke nisu imali milosti ni za djecu, ni starce, a u krvavom pohodu popalili su sve srpske kuće i pomoćne objekte i minirali pravoslavnu crkvu u tada fočanskoj Mjesnoj zajednici Jabuka, koja je nakon rata Dejtonskim sporazumom pripala Federaciji BiH. U jabučkom selu Podhrid stradalo je 15 mještana, među njima i sin Relje Mastila.

"Od šezdesetak srpskih kuća, koje su tada popaljene, obnovljene su tek četiri. U Jabuci danas živi samo jedna srpska porodica", rekao je Mastilo. On ističe da se srpska omladina raselila, ali da bi se stariji stanovnici vratili, kada bi im bili obezbijeđeni uslovi za to. "Rado bismo se vratili da nam hoće kuće napraviti, ali o nama niko više ne vodi računa", napominje Mastilo.

Predsjednik Udruženja izbjeglih i raseljenih u Foči i jedan od preživjelih mještana Jabuke LJubiša Simović ističe da je zločin u Jabuci bio prvo masovno stradanje Srba u fočanskoj opštini, te da rodbina poginulih sve manje vjeruje da će počinioci odgovarati pred sudom.

"Davali smo razne izjave, prvo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, pa Tužilaštvu u Trebinju, a onda i inspektorima Agencije za istrage i zaštitu BiH i Obavještajno-bezbjednosne agencije. Krajem prošle godine imali smo i sastanak u Tužilaštvu BiH, u kojem nam je rečeno da će nam dostaviti odgovor koji nikada nismo dobili", rekao je Simović. Cvijeće na gradskom groblju danas je položila i delegacija opštine Foča, predvođena načelnikom Radisavom Mašićem.

"U Jabuci je prije 22 godine praktično ugašen život srpskog naroda na tom području", naglasio je Mašić. Pomen parastos poginulim Jabučanima biće služen u nedjelju, 27. jula, u obnovljenoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Jabuci, u čijem dvorištu je podignut i spomenik stradalima.    

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

tuga

23.07.2014 16:17

Bog da im dušu prosti! 22 godine je, više nego, dovoljno da se pronađu i osude zločinci, ali ih niko ne traži. Državne institucije su nesposobne i za mrtve i za žive... ali ko razumije muku rodbine i preživjelih, kome jadni više da se obrate... tuguju, pate i ćute... dvadeset dvije godine... žalosno.

ODGOVORITE
Name

077

23.07.2014 17:15

Ako je onda je Bosanska vojska nije muslimanska ne budimo rasiste, doći će i to na red samo polako svako će za svoj zločin i na ovom i onom svijetu da odgovara samo da se ovako nešto nikad ne ponovi.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

23.07.2014 20:40

Lično sam bio prvo u okraju sa njima a poslije dva puta u izvlačenju pobijenih civila. Tada sam prvi put vidio šta monstrumi rade. U ratu se gine naravno ali postoje puške i ostala oruđa.Starim ljudima od čega su mi se posebno urezale u sjećanje dvije bake odsjekli su ruke, noge i glavu. Bilo ih je vezanih bodljikavom žicom za stablo i zapaljenih, "jednostavno" smaknuća pucanjem u čelo a dosta je ležalo okolo onih koji su pokušali bježati. Za 007 onda je bila bila muslimanska vojska i treba da odgovara na ovome svijetu i neka nauči malo gramatiku, pridjevi koji se završavaju sa "ski" i "čki" se pišu malim slovom. U prošlom ratu bosanska vojska nikada nije postojala kao što je i sada samo obična fasa.

ODGOVORITE
Name

007

24.07.2014 05:00

Pa ne pišemo bukvar ili čitanku žalosno je to sve. Nije nikom to trebalo, to samo životinje mogu da rade, kazniti sa najvećom kaznom ko god da je, da nam se nikad ne ponovi ova strahota.

ODGOVORITE