Деценија од отварања обновљеног Старог моста

На данашањи дан 2004. године отворен је обновљени Стари мост у Мостару, срушен у рату 1993, који представља ремек дело османске архитектуре на Балкану и једно је од највећих културних блага Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 23.07.2014 | 13:50
Деценија од отварања обновљеног Старог моста

Стари мост, изграђен 1566. године у време Османског царства, срушен је гранатама које су испалили припадници Хрватског већа одбране, да би пре десет година била завршена обнова, углавном материјалом од оригиналног камена из реке Неретве.

Пројект обнове једног од симбола Мостара заједнички су финансирали Хрватска, Турска, Италија, Холандија, као и Светска банка, Европска банка за обнову и развој, али и Мостар с 1,5 милиона долара.Годину дана касније, тачније 15. јула 2005, Стари мост је уврштен на попис заштићених споменика културе УНЕСКО-а, као споменик културе и помирења у Мостару и БиХ.

Поводом обележавања 10. годишњице отварања моста у Мостару ће данас бити отворен Интерпретацијски музеј - јединствени центар те врсте у БиХ, који ће посетиоцима пружити једно ново интерактивно искуство и културно, али и туристички обогатити град на Неретви.

Извор: Фена

Коментари / 0

Оставите коментар