Decenija od otvaranja obnovljenog Starog mosta

Na današanji dan 2004. godine otvoren je obnovljeni Stari most u Mostaru, srušen u ratu 1993, koji predstavlja remek delo osmanske arhitekture na Balkanu i jedno je od najvećih kulturnih blaga Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 23.07.2014 | 13:50
Decenija od otvaranja obnovljenog Starog mosta

Stari most, izgrađen 1566. godine u vreme Osmanskog carstva, srušen je granatama koje su ispalili pripadnici Hrvatskog veća odbrane, da bi pre deset godina bila završena obnova, uglavnom materijalom od originalnog kamena iz reke Neretve.

Projekt obnove jednog od simbola Mostara zajednički su finansirali Hrvatska, Turska, Italija, Holandija, kao i Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, ali i Mostar s 1,5 miliona dolara.Godinu dana kasnije, tačnije 15. jula 2005, Stari most je uvršten na popis zaštićenih spomenika kulture UNESKO-a, kao spomenik kulture i pomirenja u Mostaru i BiH.

Povodom obeležavanja 10. godišnjice otvaranja mosta u Mostaru će danas biti otvoren Interpretacijski muzej - jedinstveni centar te vrste u BiH, koji će posetiocima pružiti jedno novo interaktivno iskustvo i kulturno, ali i turistički obogatiti grad na Neretvi.

Izvor: Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar