Дероњић не зна за наводну Младићеву наредбу

Ненад Дероњић, свједок на суђењу генералу Ратку Младићу, оцијенио је као лаж тврдњу некадашњег официра Војске Републике Српске Момира Николића да је Младић гестом најавио да ће сви заробљени муслимани из Сребренице бити побијени.

Република Српска 22.07.2014 | 16:25
Дероњић не зна за наводну Младићеву наредбу

Дероњић је данас у Хашком трибуналу негирао исказ кључног свједока оптужбе Момира Николића да је у јулу 1995. године био присутан на контролном пункту у Коњевић Пољу када је то, наводно, генерал Младић учинио.

"Што се тиче Момира Николића, опште је познато у Братунцу да је износио лажи и неистине не само за мене, него и за друге људе... да би себи направио бољи положај и ослободио се нечега за шта је он би оптужен... Сигурно је лаж што је он рекао да је видео", рекао је Дероњић, који је у вријеме рата био полицајац, преносе медији у Србији.

Николић, који је у вријеме рата био официр за безбједност Братуначке бригаде Војске Републике Српске, пред Хашким трибуналом 2003. године признао је кривицу за прогон муслимана из Сребренице и осуђен је на 20 година затвора.

Он је свједочио у корист оптужбе против више оптужених за злочин у Сребреници, а на суђењу генералу Младићу тврдио је да му је, послије обећања заробљеним муслиманима да ће бити размијењени, гестом руке најавио да ће сви они заправо бити побијени.

Као једног од присутних том разговору, Николић је навео и данашњег свједока Ненада Дероњића, који је одбацио ту тврдњу.

Као свједок одбране у Хашком трибуналу данас је исказ дао и доктор Милан Пејић, који је током рата у БиХ радио у болници на Илиџи.

Пејић је свједочио да је у болници пружана помоћ свима, без обзира на националност, укључујући муслиманске и хрватске борце и цивиле.

Описао је и посјету генерала Младића болници и навео да је Младић обишао рањене и руковао се са свима, без обзира на националност.

Пејића ће сутра унакрсно испитивати тужиоци.

Коментари / 0

Оставите коментар