Deronjić ne zna za navodnu Mladićevu naredbu

Nenad Deronjić, svjedok na suđenju generalu Ratku Mladiću, ocijenio je kao laž tvrdnju nekadašnjeg oficira Vojske Republike Srpske Momira Nikolića da je Mladić gestom najavio da će svi zarobljeni muslimani iz Srebrenice biti pobijeni.

Republika Srpska 22.07.2014 | 16:25
Deronjić ne zna za navodnu Mladićevu naredbu

Deronjić je danas u Haškom tribunalu negirao iskaz ključnog svjedoka optužbe Momira Nikolića da je u julu 1995. godine bio prisutan na kontrolnom punktu u Konjević Polju kada je to, navodno, general Mladić učinio.

"Što se tiče Momira Nikolića, opšte je poznato u Bratuncu da je iznosio laži i neistine ne samo za mene, nego i za druge ljude... da bi sebi napravio bolji položaj i oslobodio se nečega za šta je on bi optužen... Sigurno je laž što je on rekao da je video", rekao je Deronjić, koji je u vrijeme rata bio policajac, prenose mediji u Srbiji.

Nikolić, koji je u vrijeme rata bio oficir za bezbjednost Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske, pred Haškim tribunalom 2003. godine priznao je krivicu za progon muslimana iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora.

On je svjedočio u korist optužbe protiv više optuženih za zločin u Srebrenici, a na suđenju generalu Mladiću tvrdio je da mu je, poslije obećanja zarobljenim muslimanima da će biti razmijenjeni, gestom ruke najavio da će svi oni zapravo biti pobijeni.

Kao jednog od prisutnih tom razgovoru, Nikolić je naveo i današnjeg svjedoka Nenada Deronjića, koji je odbacio tu tvrdnju.

Kao svjedok odbrane u Haškom tribunalu danas je iskaz dao i doktor Milan Pejić, koji je tokom rata u BiH radio u bolnici na Ilidži.

Pejić je svjedočio da je u bolnici pružana pomoć svima, bez obzira na nacionalnost, uključujući muslimanske i hrvatske borce i civile.

Opisao je i posjetu generala Mladića bolnici i naveo da je Mladić obišao ranjene i rukovao se sa svima, bez obzira na nacionalnost.

Pejića će sutra unakrsno ispitivati tužioci.

Komentari / 0

Ostavite komentar