Оптужнице због фалсификованих диплома

Основни суд Брчко дистрикта потврдио је оптужнице које је локално тужилаштво подигло против још два бивша радника јавних служби у Брчком због основане сумње да су набавили и у сврху запошљавања употријебили фалсификована свједочанства о завршеној средњој школи.

Република Српска 22.07.2014 | 13:18
Оптужнице због фалсификованих диплома

 Из Тужилаштва је саопштено да се бивши службеник Скупштине Брчко дистрикта чији су иницијали М.К. /59/ и радник владиног Одјељења за јавну безбједност Н.К. /47/ у двије одвојене оптужнице терете да су "набавили и у сврху запошљавања употријебили фалсификоване дипломе о завршеној средњој школи".

Секретар Тужилаштва Самир Бегановић рекао је Срни да се оптуженом М.К. ставља на терет да је, као доказ о завршеном средњем образовању у поступку запошљавања проведеном у Скупштини дистрикта 2012. године, предао овјерену копију фалсификоване дипломе о завршеној Средњој економској школи у Сарајеву.

"За сличне радње оптужен је и Н.К, кога оптужница терети да је у Одјељењу за јавну безбједност, након што је проглашен прекобројним и распоређен на радно мјесто са прописаним већим степеном образовања, прибавио и ради останка у служби употријебио фалсификовану диплому о завршеној Средњој саобраћајној школи у Тузли", навео је Бегановић.

Тужилаштво је утврдило да ниједну од наведених јавних исправа нису издале назначене образовне установе. Према Бегановићевим ријечима, посебним тачкама оптужнице њима је стављено на терет и да су "наводили Владине службенике да овјеравањем копија лажних диплома потврде неистинит садржај, те да им лажне податке о школској спреми унесу у радне књижице".

"Тужилаштво је током истраге прикупило довољно доказа за основану сумњу да су оптужени починили кривична дјела фалсификовање исправе и овјеравање неистинитог садржаја", навео је Бегановић. О

н је подсјетио и да је од почетка ове године Тужилаштво дистрикта за употребу фалсификованих докумената о школској спреми у локалним јавним службама оптужило укупно 12 лица.

Коментари / 0

Оставите коментар