Optužnice zbog falsifikovanih diploma

Osnovni sud Brčko distrikta potvrdio je optužnice koje je lokalno tužilaštvo podiglo protiv još dva bivša radnika javnih službi u Brčkom zbog osnovane sumnje da su nabavili i u svrhu zapošljavanja upotrijebili falsifikovana svjedočanstva o završenoj srednjoj školi.

Republika Srpska 22.07.2014 | 13:18
Optužnice zbog falsifikovanih diploma

 Iz Tužilaštva je saopšteno da se bivši službenik Skupštine Brčko distrikta čiji su inicijali M.K. /59/ i radnik vladinog Odjeljenja za javnu bezbjednost N.K. /47/ u dvije odvojene optužnice terete da su "nabavili i u svrhu zapošljavanja upotrijebili falsifikovane diplome o završenoj srednjoj školi".

Sekretar Tužilaštva Samir Beganović rekao je Srni da se optuženom M.K. stavlja na teret da je, kao dokaz o završenom srednjem obrazovanju u postupku zapošljavanja provedenom u Skupštini distrikta 2012. godine, predao ovjerenu kopiju falsifikovane diplome o završenoj Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu.

"Za slične radnje optužen je i N.K, koga optužnica tereti da je u Odjeljenju za javnu bezbjednost, nakon što je proglašen prekobrojnim i raspoređen na radno mjesto sa propisanim većim stepenom obrazovanja, pribavio i radi ostanka u službi upotrijebio falsifikovanu diplomu o završenoj Srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli", naveo je Beganović.

Tužilaštvo je utvrdilo da nijednu od navedenih javnih isprava nisu izdale naznačene obrazovne ustanove. Prema Beganovićevim riječima, posebnim tačkama optužnice njima je stavljeno na teret i da su "navodili Vladine službenike da ovjeravanjem kopija lažnih diploma potvrde neistinit sadržaj, te da im lažne podatke o školskoj spremi unesu u radne knjižice".

"Tužilaštvo je tokom istrage prikupilo dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da su optuženi počinili krivična djela falsifikovanje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja", naveo je Beganović. O

n je podsjetio i da je od početka ove godine Tužilaštvo distrikta za upotrebu falsifikovanih dokumenata o školskoj spremi u lokalnim javnim službama optužilo ukupno 12 lica.

Komentari / 0

Ostavite komentar