Ништа од избора у Мостару

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас да нема никакве могућности да локални избори за Мостар буду одржани заједно са општим изборима у БиХ у октобру.

Босна и Херцеговина 21.07.2014 | 18:16
Ништа од избора у Мостару

Човић је након сједнице Предсједништва ХДЗ-а БиХ у Мостару новинарима рекао да је такав став пренио и представницима међународне заједнице.

Из ОХР-а је почетком мјесеца у парламент БиХ упућен приједлог за измјене Изборног закона у дијелу који се односи на Мостар како би се у овом граду одржали локални избори заједно са општим, а након тога су из међународних кругова кренули притисци да се те измјене подрже.

Човић је објаснио да би до 12. августа требало измијенити Изборни закон БиХ, Устав ФБиХ, те још низ ствари, за шта нема теоријске могућности.

"Без обзира да ли смо се договорили, а нисмо, није реално очекивати да комбинујемо опште изборе са локалним за Мостар. Када општи избори буду одржани, након тога се морамо посветити Мостару", навео је Човић.

Он је рекао да је на сједници Предсједништва ХДЗ-а БиХ разговарано о многим проблемима, те да је посебно наглашено питање покушаја централизације надлежности са кантона на ентитет, посебно у области образовања, здравства, просторног уређења, привреде и безбједности.

"Заузели смо јасан став да ћемо искористити сва уставна овлаштења која имамо и на нивоу кантона и БиХ спријечити да било ко нарушава уставне односе", рекао је Човић.

Он је додао да овај "прелазни период" могу злоупотријебити они који мисле да могу централизовати односе у БиХ.

"Примијетили смо да је у свакој области прекршен устав и, ја бих рекао, злоупотребљено законодавство, јер то је једноставно тренд и покушај да неко у вакуум простору или несналажењу направи од БиХ већ данас два нивоа власти", додао је Човић.

Он је навео је и да ће завршни предизборни скуп ХДЗ-а БиХ бити одржан 9. октобра.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

докле_висе

21.07.2014 16:57

Сви исти на све три стране као да их је једна мајка родила. Само око плата и пљацке се одмах договоре а ово друго све је проблема. Наравно ви сте са том политиком мултимилионери па вам се и не зури, а ми це мо некако презивјети или отици у иностранство да зарадимо несто на црно да прехранимо себе и породицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦЦ

22.07.2014 10:52

Јој Драгане кад те видим смуци ми се

ОДГОВОРИТЕ