Ništa od izbora u Mostaru

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da nema nikakve mogućnosti da lokalni izbori za Mostar budu održani zajedno sa opštim izborima u BiH u oktobru.

Bosna i Hercegovina 21.07.2014 | 18:16
Ništa od izbora u Mostaru

Čović je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru novinarima rekao da je takav stav prenio i predstavnicima međunarodne zajednice.

Iz OHR-a je početkom mjeseca u parlament BiH upućen prijedlog za izmjene Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na Mostar kako bi se u ovom gradu održali lokalni izbori zajedno sa opštim, a nakon toga su iz međunarodnih krugova krenuli pritisci da se te izmjene podrže.

Čović je objasnio da bi do 12. avgusta trebalo izmijeniti Izborni zakon BiH, Ustav FBiH, te još niz stvari, za šta nema teorijske mogućnosti.

"Bez obzira da li smo se dogovorili, a nismo, nije realno očekivati da kombinujemo opšte izbore sa lokalnim za Mostar. Kada opšti izbori budu održani, nakon toga se moramo posvetiti Mostaru", naveo je Čović.

On je rekao da je na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH razgovarano o mnogim problemima, te da je posebno naglašeno pitanje pokušaja centralizacije nadležnosti sa kantona na entitet, posebno u oblasti obrazovanja, zdravstva, prostornog uređenja, privrede i bezbjednosti.

"Zauzeli smo jasan stav da ćemo iskoristiti sva ustavna ovlaštenja koja imamo i na nivou kantona i BiH spriječiti da bilo ko narušava ustavne odnose", rekao je Čović.

On je dodao da ovaj "prelazni period" mogu zloupotrijebiti oni koji misle da mogu centralizovati odnose u BiH.

"Primijetili smo da je u svakoj oblasti prekršen ustav i, ja bih rekao, zloupotrebljeno zakonodavstvo, jer to je jednostavno trend i pokušaj da neko u vakuum prostoru ili nesnalaženju napravi od BiH već danas dva nivoa vlasti", dodao je Čović.

On je naveo je i da će završni predizborni skup HDZ-a BiH biti održan 9. oktobra.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

dokle_vise

21.07.2014 18:57

Svi isti na sve tri strane kao da ih je jedna majka rodila. Samo oko plata i pljacke se odmah dogovore a ovo drugo sve je problema. Naravno vi ste sa tom politikom multimilioneri pa vam se i ne zuri, a mi ce mo nekako prezivjeti ili otici u inostranstvo da zaradimo nesto na crno da prehranimo sebe i porodicu.

ODGOVORITE
Name

CCCC

22.07.2014 12:52

Joj Dragane kad te vidim smuci mi se

ODGOVORITE