Од развода се можете разбољети

Несаница која мучи људе након што се разведу оставља много дубље посљедице од тамних подочњака.

Свијет 21.07.2014 | 12:21
Од развода се можете разбољети

Истраживања показују да људи у периоду послије развода могу да пате и од повишеног крвног притиска што води озбиљним обољењима.Тим научника Универзитета у Аризони испитао је 138 "свјеже разведених" људи о томе како спавају.

Мјерен је и њихов крвни притисак и то три пута током седам и по мјесеци. Особе које су имале проблема са спавањем, имале су и виши крвни притисак и то мјесецима послије развода.“Открили смо да ако патите од несанице до десете недјеље послије развода или раскида, то не мора да се одрази на ваш крвни притисак у будућности. Међутим, ако имате проблеме са спавањем и послије тог периода, може доћи до кумулативног лошег ефекта“, каже Дејвид Сбара, један од аутора студије.

"Сваки поремећај сна водио је ка вишем крвном притиску и то за око шест јединица. Ако већ имате притисак који је на граници са хипертензијом, то није занемарљиво повећање“.

Висок крвни притисак повећава ризик од срчаних удара и шлога, може да оштети бубреге и очи, а људи са хипертензијом су склонији и деменцији.Резултати ове студије биће објављени у журналу "Хеалтх Псyцхологy".

Коментари / 0

Оставите коментар