22 године од убиства осморо српских цивила

На градском гробљу у Братунцу данас су, полагањем цвијећа код спомен-крста и прислуживањем свијећа за покој душа настрадалих, обиљежене 22 године од погибије осам српских цивила у братуначком селу Горњи Магашићи.

Република Српска 20.07.2014 | 13:37
22 године од убиства осморо српских цивила

Делегација Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац положила је цвијеће, а породице прислужиле свијеће за покој душа њихових убијених сродника.

На данашњи дан 1992. године муслиманске снаге из Сребренице упале су у ово село са више страна, убијајући српске цивиле који су купили сијено на њивама и старце у двориштима.

Од осморо убијених, било је шест жена међу којима и трудница Љиљана Илић.

Испред куће убијени су 85-годишњи Благоје Поповић и његова супруга Љепосава.

У овом селу, као и осталим око Сребренице и Братунца, муслиманске формације побиле су становнике које су затекле, опљачкале покретну имовину, а више од 20 кућа и осталу непокретну имовину попалиле.

"Били смо на њиви када је изненада почела пуцњава у селу. Народ је купио сијено и почео бјежати у оближње шумарке. Неки су убијени на њивама, а већина је успјела побјећи у шуму и низ потоке се извући из села", присјећа се Анђелко Цвјетиновић који је преживио тог дана упад муслиманске војске у село тако што се сакрио у шуми.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца Радојка Филиповић подсјетила је да за овај, као ни за све остале злочине почињене над Србима у средњем Подрињу, нико није одговарао.

"Предмет `Горњи Магашићи` гдје је убијено осам невиних цивила је у Тужилаштву БиХ код тужиоца Џевада Муратбеговића и након 22 године од злочина немамо никакву информацију у којој је фази истрага, да ли се
нешто уопште ради о том питању и да ли ће оптужница бити подигнута", рекла је Филиповићева.

Она је истакла да су породице огорчене због рада правосуђа БиХ, селективног приступа предметима ратних злочина и дијељења правде јер годинама Тужилаштво и Суд процесуирају Србе, а опструишу подизање
оптужница и вођење поступака против починилаца злочина над Србима.

"На тај начин Бошњаке приказују као жртве, а Србе као агресоре и злочинце што бројни докази и предмети о почињеним злочинима над српским цивилима и војницима могу демантовати, али они те предмете скривају и чекају да поумиру свједоци и да злочинце ослободе по устаљеној пракси `због недостатка доказа", рекла је Филиповићева.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Раја

21.07.2014 05:24

Да Бог да се опаметимо и да никад не дижемо руке једни на друге,а толико смо слаби и немоћни да нас сад неко нападне подерали би нас, а прије у бившој Југославији нико нам не би могао ногом стати на нашу земљу.

ОДГОВОРИТЕ