22 godine od ubistva osmoro srpskih civila

Na gradskom groblju u Bratuncu danas su, polaganjem cvijeća kod spomen-krsta i prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih, obilježene 22 godine od pogibije osam srpskih civila u bratunačkom selu Gornji Magašići.

Republika Srpska 20.07.2014 | 13:37
22 godine od ubistva osmoro srpskih civila

Delegacija Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac položila je cvijeće, a porodice prislužile svijeće za pokoj duša njihovih ubijenih srodnika.

Na današnji dan 1992. godine muslimanske snage iz Srebrenice upale su u ovo selo sa više strana, ubijajući srpske civile koji su kupili sijeno na njivama i starce u dvorištima.

Od osmoro ubijenih, bilo je šest žena među kojima i trudnica LJiljana Ilić.

Ispred kuće ubijeni su 85-godišnji Blagoje Popović i njegova supruga LJeposava.

U ovom selu, kao i ostalim oko Srebrenice i Bratunca, muslimanske formacije pobile su stanovnike koje su zatekle, opljačkale pokretnu imovinu, a više od 20 kuća i ostalu nepokretnu imovinu popalile.

"Bili smo na njivi kada je iznenada počela pucnjava u selu. Narod je kupio sijeno i počeo bježati u obližnje šumarke. Neki su ubijeni na njivama, a većina je uspjela pobjeći u šumu i niz potoke se izvući iz sela", prisjeća se Anđelko Cvjetinović koji je preživio tog dana upad muslimanske vojske u selo tako što se sakrio u šumi.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović podsjetila je da za ovaj, kao ni za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, niko nije odgovarao.

"Predmet `Gornji Magašići` gdje je ubijeno osam nevinih civila je u Tužilaštvu BiH kod tužioca DŽevada Muratbegovića i nakon 22 godine od zločina nemamo nikakvu informaciju u kojoj je fazi istraga, da li se
nešto uopšte radi o tom pitanju i da li će optužnica biti podignuta", rekla je Filipovićeva.

Ona je istakla da su porodice ogorčene zbog rada pravosuđa BiH, selektivnog pristupa predmetima ratnih zločina i dijeljenja pravde jer godinama Tužilaštvo i Sud procesuiraju Srbe, a opstruišu podizanje
optužnica i vođenje postupaka protiv počinilaca zločina nad Srbima.

"Na taj način Bošnjake prikazuju kao žrtve, a Srbe kao agresore i zločince što brojni dokazi i predmeti o počinjenim zločinima nad srpskim civilima i vojnicima mogu demantovati, ali oni te predmete skrivaju i čekaju da poumiru svjedoci i da zločince oslobode po ustaljenoj praksi `zbog nedostatka dokaza", rekla je Filipovićeva.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Raja

21.07.2014 05:24

Da Bog da se opametimo i da nikad ne dižemo ruke jedni na druge,a toliko smo slabi i nemoćni da nas sad neko napadne poderali bi nas, a prije u bivšoj Jugoslaviji niko nam ne bi mogao nogom stati na našu zemlju.

ODGOVORITE