Нечовјек који је уништио здравље свог народа

БН ТВ ексклузивно је јавила да је Тужилаштво Србије наредило истрагу о малверзацијама Ранка Шкрбића, а поводом уговора о измирењу дуга Републике Српске према Србији за здравствене услуге.

Република Српска 20.07.2014 | 13:04
Нечовјек који је уништио здравље свог народа

У питању је Уговор Фонда здравственог осигурања РС с фирмом "Пхарма траде" с Маршалских острва, односно представништвом те фирме у Цириху. Вриједност уговора је 10,9 милиона евра.

Истрага је покренута на основу документације коју је Српска демократска странка упутила крајем фебруара Републичком тужилаштву Србије.

Тим поводом подсјећам вас на злодјела која је Шкрбић починио према властитом народу, а која сам детаљно описао у 4 наставка.

Ранко Шкрбић, бивши министар здравља и актуелни амбасадор БиХ у Србији, нечовјек је који је уништио здравље сопственог народа. Последице Шкрбићевог управљања здравственим системом, за који је имао и још увијек има подршку свог кума Милорада Додика, поправљаће се деценијама. Нажалост, за многе грађане ове земље никакве поправке не вриједе, јер им је, због Шкрбићевог нељудског понашања, завувијек уништено здравље и животи.

Парадоксално је да је мањи проблем то што је Шкрбић безочно опљачкао здравство РС, од чињенице да је он, због новца, свјесно уништавао здравље пацијената, присиљавајући их да користе лијекове који им не одговарају и, што је најгоре, који уопште нису у том тренутку били у званичној употреби.

Звучи морбидно, али је, на трагедију ове земље, истинито да је Шкрбић од Републике Српске направио Фабрику болесника на којима је изванредно зарађивао. Он и особе које су радиле за њега на овом ужасном пројекту су свјесно уништавали здравље људи, како би на повећаном броју пацијената зарадили огроман новац.

У неколико наставака објавићу шокантне документе који свједоче о Шкрбићевој „Фабрици болесника“ и доказују да је он релативно здраве људе претварао у дијабетичаре, а потом дијабетичаре претварао у тешке бубрежне болеснике, којима је неопходна дијализа и кориштење дијализних центара. Ти центри су, како је познато, направљени као јавно-приватно партнерство, а Шкрбић је уграђен у све уговоре. Зарађивао је енормне своте и на дијабетичарима и на бубрежним болесницима. Ријеч је о десетинама милиона марака.

Свој монструозни план Шкрбић је почео одмах по доласку Додика на власт, марта 2006. године, да би, на врхунцу моћи те олигархије, у другој половини 2009. године, тадашњи министар здравља декретом укинуо квалитетне и испитане лијекове за дијабетес, а у употребу увео нове, од којих неки нису били до краја клинички испитани.

Прије него појасним аспекте Шкрбићевог монструозног захвата, неколико реченица о дијабетесу, како би се разумјело колико зло је направио бивши министар здравља.

Постоје двије врсте дијабетеса-Тип1 и Тип2. Код Типа1 ријеч је о зависном дијабетесу и пацијент мора узимати инсулин. Тип2 је мање опасан облик те опаке болести и држи се под контролом строгом дијетом и таблетама. Уколико ове мјере не дају резултате, прелази се на инсулин.

Постоје двије врсте инсулина-хумани и инсулински аналог. Инсулински аналог је много скупљи у свим земљама свијета, и оним најразвијенијим, и преписују се (појединим) пацијентима само у крајње опасним ситуацијама по њихов живот. Ниједна од земаља у свијету, ни на Западу, нису укинуле хумане инсулине и у свим државама много више те врсте лијека се троши/преписује пацијентима од инсулинских аналога. Иста ситуација је и у нашем окружењу, а у Србији, да би неко од пацијената добио инсулински аналог, мора да прође ригорозне љекарске претраге. Претходно је пацијент морао да буде једно вријеме на терапији хуманим инсулинима.

Ранко Шкрбић је декретом укинуо хумане инсулине, (које је користио највећи број дијабетичара у РС), и наложио да се пацијентима, без обзира на степен развоја дијабетеса, преписују инсулински аналог. Уз то, бројни пацијенти, како ћу то доказати у овом серијалу, су пребачени на инсулин, иако су болест могли контролисати таблетама. На тај начин им је здравље бесповратно уништено. И све то само да би Шкрбић и његова екипа злотвора зарадили милионе.

Најстрашније и најужасније од свега је што су и труднице и дјеца, који имају дијабетес, били Шкрбићева заморчад. Звучи ужасно, али је, нажалост, истина.

Ранко Шкрбић, као министар здравља, 02.11.2009. године, на меморандуму министарства, упућује допис (број: 11/04-500-10-17/09) свим директорима Домова здравља, Општих болница и Клиничких центара, у којем их обавјештава да укида хумане инсулине и, умјесто њих, уводи инсулинске аналоге.

„С тим у вези, неопходно је обезбиједити замјену инсулинске терапије у што краћем року, а према препорукама да се до сада кориштени препарати: Ацтрапид НовоЛет и Инсулатард НовоЛет  замијене са препаратима НовоРапид Флеxпен и Левемир“, наводи се у Шкрбићевом допису.

У допису, Шкрбић још наводи да је Фонд здравства обезбиједио потребне количине инсулина, као и да је њихова испорука већ почела 01.09.2009. године. Наравно, нигдје не каже да је дат монопол фирми „Ново Нордиск“ из Данске, која производи препарате „НовоРапид Флеxпен и Левемир“, за које је Шкрбић наложио да се дају свим пацијентима.

„Хумани инсулини већ дуги низ година у РС омогућавају лијечење особа са шећерном болести. Развојем средстава (инсулинских аналога) употреба хуманих инсулина знатно се смањила. Уз добру општу контролу гликемије, што се огледа у контроли параметра ХбА1ц, савремени инсулини могу се, за разлику од хуманих, користити и прије оброка. Контрола гликемије након оброка, користећи ове инсулине, боља је него код хуманих инсулина“, устврдио је Шкрбић у свом допису.

И лаику је јасно да је он на овај начин, декретом, а не љекарским прегледима, промијенио начин лијечења преко 13 хиљада дијабетичара, колико их је у том тренутку било регистровао у Републици Српској. И међу којима су и дјеца и труднице, што се никако није смјело учинити. Вјероватно је то јединствен случај у историји медицине да се декретом одлучује који лијек ће користити пацијенти, у овом случају обољели од шећерне болести.

Уз то, Шкрбић је овом одлуком потпуно укинуо хумане инсулине и Република Српска у том тренутку постаје једини комад земље на планети гдје је тај лијек потпуно одстрањен из употребе. Такво што нису учиниле ни Њемачка, ни Британија, ни Данска, из које је Ново Нордиск, ни Србија ни Хрватска ни Федерација БиХ...

Након његове одлуке, у наредним мјесецима потпуно нестају хумани инсулини и љекари су били присиљени преписивати инсулинске аналоге дијабетичарима. И оним којима они уопште нису били потребни. Нико не зна, нити кога интересује, какве последице је то по здравље пацијената оставило. Према тврдњама стручњака, овакав приступ морао је оставити тешке последице на здравље бројних пацијената.

Најужасније од свега је што лијек Левемир  тог 02.11.2009. године, када је Шкрбић послао свим директорима Домова здравља, Општих болница и Клиничких центара, своју одлуку/наредбу о укидању хуманих инсулина и насилном увођењу инсулинских аналога, није уопште био до краја испитан, није био одобрен за употребу најосјетљивијој популацији - код дјеце испод 6 година и код трудница- и није се знало какве све последице он оставља.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Професор

19.07.2014 20:14

ДР МЕНГЕЛЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владика

19.07.2014 20:17

Начети су,мислим да су готови прије избора.Зна ли ико постоји ли иједан поштен члан СНСД-а да није уплетен у криминал или у корупцију?МЕЂУ ПОШТЕНИМ снсд-овцима у БИЛЕЋИ су они који су прешли већином у НДП,а нешто у СДС.Победа САВЕЗ ЗА ПРОМЕНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

19.07.2014 20:43

НИ У МЛАДЕЗИ СНСДа НЕМА ПОСТЕНИХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоx

19.07.2014 20:54

Боји ли се Бога овај цовјек...страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОГ

19.07.2014 21:03

Зна ли председник СНСД-а за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент, Бања Лука

19.07.2014 21:14

Молим вас истразите и писите о афери Тамифлу и како је то професор фармакологије декретом одлуцио да се продузи рок лијеку којем је вец једном продузен рок ради истицања. А тај Тамифлу се налазио на полицама апотека, а не у Ла Роцхе-овом супер опремљеном складисту!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

саво

19.07.2014 21:15

похлепа нема граница а ови додикови су бас умјетници за то незнам ста ти људи мисле а ста би тек радили да није телевизије и стампе која открива њихове лопвлуке сацувај бозе докле би стигли газили би преко мртвих људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

19.07.2014 22:54

Па ста су радили остали доктори, стручно особље? Солидарисали се са лудаком?! Ово је страшно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кондор 2

20.07.2014 03:49

Иако је Фонд здравственог осигурања у милионским дуговима они и даље плаћају обезбјеђење Бонд Срете Аничића, иако Фонд има своје осигурање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиша ЧЧовић

20.07.2014 05:16

То је врх СНСД-а, уништавају овај народ на сваки могући начин. Гори су од рата и било какве болести. Ако има правде, а надам се да има, робија их дуга чека, нека иструну у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куме спасавај

20.07.2014 06:41

Он јос увијек има пипке у здравству и на медицинском факултету. Сви његови главни сарадници имају кривицне пријаве: Скрбиц, Станетиц, Рациц... А колико их је јос у дебелом криминалу са њим уцествовало!? Његова злодјела це се јос годинама истразивати! И проуцавати као феномен бездусности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво & Маћо

20.07.2014 06:43

Нас двојицу многи у Бањалуци знају под овим надимцима. Ми смо почели некад давно као сиромашни момци са Мањаче шверцовати воће и поврће. Знамо да је то и шеф што га у овим коментарима зову Баја некада радио. Таман кад смо ушли у значајније послове са Милка чоколадом и осталим - у вријеме кад се лова прала преко западне Херцеговине - тадашња Иванићева и СДС-ова власт нам је отела преко Пореске неки новац....али га је Миле вратио првог дана на првој сједници своје владе кад је дошо на власт 2006.г. То му нисмо никад заборавили. Преко ноћи је постао наша икона коју и данас не разликујемо од иконе Крсне славе. Касније су кренула и дружења , сад нас вежу многи заједнички послови, Миле је коректан. Кад се расталимо увијек и нама довољно остане. Средио нам је да смо и генерални заступници фирме Златиборац и још неких и то је кренуло. Ни једна утакница Милетове ИГОКЕЈЕ не може проћи без нас, видјели сте нашу рекламу испод трибина хале у Лакташима. Наврати Миле и код нас на Мањачу, има дружења, породичних окуплљања, слава...и дјецу нам је у Владу запослио. Али шта то све вреди кад прочитамо овакве текстове и кад се након тога осјећамо лоше. Џаба сва имања и богатства, народ око нас биједно живи. У том богатстви у задње вријеме и не уживамо. Плашимо се да ђаво може доћи по своје, да неко неће и нас сврстати уз Шкрбу и сличне. Све нам се ово смучило. Да је дао Бог да никад нисмо ни упознали ни Милу, ни Шкрбу ни остале. Проклет био дан кад нам је Миле вратио оних 300.000 што је узела претходна власт. Данас би смо мирније живјили, не би нас обузимале црне слутње, а наш штанд на тржници би и даље доносио довољно да се прехрани породица... Овако смо усамљени и сиромашни у свом богатству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легионар Бања Лука

20.07.2014 08:38

И на крају је од кума Милорада добио, да га склони мало из РС, мјесто амбасадора у Србији и имунитет наравно. Шта се све ради људи моји. Лопов до лопова а ми само то гледамо и слушамо сваки дан. Ми смо криви за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈА

20.07.2014 09:09

Људи моји, ову банду свијет не познаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Резвија

20.07.2014 09:16

Он је мала маца шта се све ради у РС. Народ нема појма, криминал је на сваком кораку. Па Крунић у Угљевику ради ста хоће, не може му нико ништа. Запослио је сву фамилију, и шире од тога. Направљен је систем да народ нема никакав увид у послове, а поготово у Тендере који се расписују сваки дан. Само Спасоје је однио милионе са својим зетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раб Бозији

20.07.2014 09:49

ВАМПИР!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

астерикс

20.07.2014 10:09

Јасно као дан. Стотине милиона је згрнуо кум Ранко, а богами дијелило се по договору док га нико није окривио. Болнице које је правио су коштале више него дупло у односу на предрачун. И тако. Ваљда зато он и има виле по Монаку, Америци..јер од плате можда их и није могао саградити. Додуше краде се на другим мјестима. И у свим фондовима, од свакога, од студената, пензионера, бораца, пољопривредника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацијент

20.07.2014 12:38

Ста се заборавило: Поцетком просле године, министарство здравља је пацијентима са трансплантираним бубрегом, укинуо лијек НЕОРАЛ и ЦЕЛЛЦЕПТ од производјаца НОВАРТИС те, тендером који је био крајем године, увео нове таблете од АЛКАЛОИД СКОПЈЕ, ције је не само поријеклло него и хемиски састав сумњивог пријекла, а да не наводим, да кроз пар мјесеци пацијенти су морали да купују лијекове, и то ако је остало у залихама, да плацају по 1000 марака мјесецне дозе и покусају да рефундирају ако су у року предали, а рок се односио на прије расписивања и послије расписивања тендера. Многи у овој категорији су остали без рефундације и сада пију ризицне лијекове, сумњивог поријекла, и не дај Бозе, тим цином се поново врате на апарат. Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре саво унд мацо

20.07.2014 18:01

Јесте фини а заборавили сте да цубри вози дзип који је регистрован на васу фирму венера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

21.07.2014 13:31

Хм...ви људи не видите од дрвета суму...кад ови пљацкаси оду с власти ,ко це да додје? ко је алтернатива? па они исти пљацкаси сто су били прије СНСД-а! ...тако да ја не знам цему се поједини радују? ја бих се радовао кад би била нека треца опција , овако не зна се ко је гори....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОНY

22.07.2014 11:35

БОРКО ДЈУРИЦ директо ГП Крајина и мозете замислити Предсједник Привредне коморе РС једна од вецих амеба од цовјека,пријератна убога сиротиња,примитивац који једва просту реценицу мозе да састави.Дезертер. Празилук који се скрива у дупету Баје.Онај ко је упознао овог јадника,будуцег становника КПЗ Туњице остаје без ријеци о којој се то гњиди ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сердАРОВ

22.07.2014 14:17

СТА ЈЕ ОВОМ БОРКУ ДЈУРИЦУ ИЗ ПРОВРЕДНЕ КОМОРЕ РАДОВАН ДЈУРИЦ ЦАРНИК КОЈИ ЈЕ У БЈЕКСТВУ?

ОДГОВОРИТЕ