Nečovjek koji je uništio zdravlje svog naroda

BN TV ekskluzivno je javila da je Tužilaštvo Srbije naredilo istragu o malverzacijama Ranka Škrbića, a povodom ugovora o izmirenju duga Republike Srpske prema Srbiji za zdravstvene usluge.

Republika Srpska 20.07.2014 | 13:04
Nečovjek koji je uništio zdravlje svog naroda

U pitanju je Ugovor Fonda zdravstvenog osiguranja RS s firmom "Pharma trade" s Maršalskih ostrva, odnosno predstavništvom te firme u Cirihu. Vrijednost ugovora je 10,9 miliona evra.

Istraga je pokrenuta na osnovu dokumentacije koju je Srpska demokratska stranka uputila krajem februara Republičkom tužilaštvu Srbije.

Tim povodom podsjećam vas na zlodjela koja je Škrbić počinio prema vlastitom narodu, a koja sam detaljno opisao u 4 nastavka.

Ranko Škrbić, bivši ministar zdravlja i aktuelni ambasador BiH u Srbiji, nečovjek je koji je uništio zdravlje sopstvenog naroda. Posledice Škrbićevog upravljanja zdravstvenim sistemom, za koji je imao i još uvijek ima podršku svog kuma Milorada Dodika, popravljaće se decenijama. Nažalost, za mnoge građane ove zemlje nikakve popravke ne vrijede, jer im je, zbog Škrbićevog neljudskog ponašanja, zavuvijek uništeno zdravlje i životi.

Paradoksalno je da je manji problem to što je Škrbić bezočno opljačkao zdravstvo RS, od činjenice da je on, zbog novca, svjesno uništavao zdravlje pacijenata, prisiljavajući ih da koriste lijekove koji im ne odgovaraju i, što je najgore, koji uopšte nisu u tom trenutku bili u zvaničnoj upotrebi.

Zvuči morbidno, ali je, na tragediju ove zemlje, istinito da je Škrbić od Republike Srpske napravio Fabriku bolesnika na kojima je izvanredno zarađivao. On i osobe koje su radile za njega na ovom užasnom projektu su svjesno uništavali zdravlje ljudi, kako bi na povećanom broju pacijenata zaradili ogroman novac.

U nekoliko nastavaka objaviću šokantne dokumente koji svjedoče o Škrbićevoj „Fabrici bolesnika“ i dokazuju da je on relativno zdrave ljude pretvarao u dijabetičare, a potom dijabetičare pretvarao u teške bubrežne bolesnike, kojima je neophodna dijaliza i korištenje dijaliznih centara. Ti centri su, kako je poznato, napravljeni kao javno-privatno partnerstvo, a Škrbić je ugrađen u sve ugovore. Zarađivao je enormne svote i na dijabetičarima i na bubrežnim bolesnicima. Riječ je o desetinama miliona maraka.

Svoj monstruozni plan Škrbić je počeo odmah po dolasku Dodika na vlast, marta 2006. godine, da bi, na vrhuncu moći te oligarhije, u drugoj polovini 2009. godine, tadašnji ministar zdravlja dekretom ukinuo kvalitetne i ispitane lijekove za dijabetes, a u upotrebu uveo nove, od kojih neki nisu bili do kraja klinički ispitani.

Prije nego pojasnim aspekte Škrbićevog monstruoznog zahvata, nekoliko rečenica o dijabetesu, kako bi se razumjelo koliko zlo je napravio bivši ministar zdravlja.

Postoje dvije vrste dijabetesa-Tip1 i Tip2. Kod Tipa1 riječ je o zavisnom dijabetesu i pacijent mora uzimati insulin. Tip2 je manje opasan oblik te opake bolesti i drži se pod kontrolom strogom dijetom i tabletama. Ukoliko ove mjere ne daju rezultate, prelazi se na insulin.

Postoje dvije vrste insulina-humani i insulinski analog. Insulinski analog je mnogo skuplji u svim zemljama svijeta, i onim najrazvijenijim, i prepisuju se (pojedinim) pacijentima samo u krajnje opasnim situacijama po njihov život. Nijedna od zemalja u svijetu, ni na Zapadu, nisu ukinule humane insuline i u svim državama mnogo više te vrste lijeka se troši/prepisuje pacijentima od insulinskih analoga. Ista situacija je i u našem okruženju, a u Srbiji, da bi neko od pacijenata dobio insulinski analog, mora da prođe rigorozne ljekarske pretrage. Prethodno je pacijent morao da bude jedno vrijeme na terapiji humanim insulinima.

Ranko Škrbić je dekretom ukinuo humane insuline, (koje je koristio najveći broj dijabetičara u RS), i naložio da se pacijentima, bez obzira na stepen razvoja dijabetesa, prepisuju insulinski analog. Uz to, brojni pacijenti, kako ću to dokazati u ovom serijalu, su prebačeni na insulin, iako su bolest mogli kontrolisati tabletama. Na taj način im je zdravlje bespovratno uništeno. I sve to samo da bi Škrbić i njegova ekipa zlotvora zaradili milione.

Najstrašnije i najužasnije od svega je što su i trudnice i djeca, koji imaju dijabetes, bili Škrbićeva zamorčad. Zvuči užasno, ali je, nažalost, istina.

Ranko Škrbić, kao ministar zdravlja, 02.11.2009. godine, na memorandumu ministarstva, upućuje dopis (broj: 11/04-500-10-17/09) svim direktorima Domova zdravlja, Opštih bolnica i Kliničkih centara, u kojem ih obavještava da ukida humane insuline i, umjesto njih, uvodi insulinske analoge.

„S tim u vezi, neophodno je obezbijediti zamjenu insulinske terapije u što kraćem roku, a prema preporukama da se do sada korišteni preparati: Actrapid NovoLet i Insulatard NovoLet  zamijene sa preparatima NovoRapid Flexpen i Levemir“, navodi se u Škrbićevom dopisu.

U dopisu, Škrbić još navodi da je Fond zdravstva obezbijedio potrebne količine insulina, kao i da je njihova isporuka već počela 01.09.2009. godine. Naravno, nigdje ne kaže da je dat monopol firmi „Novo Nordisk“ iz Danske, koja proizvodi preparate „NovoRapid Flexpen i Levemir“, za koje je Škrbić naložio da se daju svim pacijentima.

„Humani insulini već dugi niz godina u RS omogućavaju liječenje osoba sa šećernom bolesti. Razvojem sredstava (insulinskih analoga) upotreba humanih insulina znatno se smanjila. Uz dobru opštu kontrolu glikemije, što se ogleda u kontroli parametra HbA1c, savremeni insulini mogu se, za razliku od humanih, koristiti i prije obroka. Kontrola glikemije nakon obroka, koristeći ove insuline, bolja je nego kod humanih insulina“, ustvrdio je Škrbić u svom dopisu.

I laiku je jasno da je on na ovaj način, dekretom, a ne ljekarskim pregledima, promijenio način liječenja preko 13 hiljada dijabetičara, koliko ih je u tom trenutku bilo registrovao u Republici Srpskoj. I među kojima su i djeca i trudnice, što se nikako nije smjelo učiniti. Vjerovatno je to jedinstven slučaj u istoriji medicine da se dekretom odlučuje koji lijek će koristiti pacijenti, u ovom slučaju oboljeli od šećerne bolesti.

Uz to, Škrbić je ovom odlukom potpuno ukinuo humane insuline i Republika Srpska u tom trenutku postaje jedini komad zemlje na planeti gdje je taj lijek potpuno odstranjen iz upotrebe. Takvo što nisu učinile ni Njemačka, ni Britanija, ni Danska, iz koje je Novo Nordisk, ni Srbija ni Hrvatska ni Federacija BiH...

Nakon njegove odluke, u narednim mjesecima potpuno nestaju humani insulini i ljekari su bili prisiljeni prepisivati insulinske analoge dijabetičarima. I onim kojima oni uopšte nisu bili potrebni. Niko ne zna, niti koga interesuje, kakve posledice je to po zdravlje pacijenata ostavilo. Prema tvrdnjama stručnjaka, ovakav pristup morao je ostaviti teške posledice na zdravlje brojnih pacijenata.

Najužasnije od svega je što lijek Levemir  tog 02.11.2009. godine, kada je Škrbić poslao svim direktorima Domova zdravlja, Opštih bolnica i Kliničkih centara, svoju odluku/naredbu o ukidanju humanih insulina i nasilnom uvođenju insulinskih analoga, nije uopšte bio do kraja ispitan, nije bio odobren za upotrebu najosjetljivijoj populaciji - kod djece ispod 6 godina i kod trudnica- i nije se znalo kakve sve posledice on ostavlja.

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Profesor

19.07.2014 22:14

DR MENGELE!

ODGOVORITE
Name

Vladika

19.07.2014 22:17

Načeti su,mislim da su gotovi prije izbora.Zna li iko postoji li ijedan pošten član SNSD-a da nije upleten u kriminal ili u korupciju?MEĐU POŠTENIM snsd-ovcima u BILEĆI su oni koji su prešli većinom u NDP,a nešto u SDS.Pobeda SAVEZ ZA PROMENE.

ODGOVORITE
Name

kondor

19.07.2014 22:43

NI U MLADEZI SNSDa NEMA POSTENIH...

ODGOVORITE
Name

zox

19.07.2014 22:54

Boji li se Boga ovaj covjek...strasno.

ODGOVORITE
Name

GOG

19.07.2014 23:03

Zna li predsednik SNSD-a za to.

ODGOVORITE
Name

Student, Banja Luka

19.07.2014 23:14

Molim vas istrazite i pisite o aferi Tamiflu i kako je to profesor farmakologije dekretom odlucio da se produzi rok lijeku kojem je vec jednom produzen rok radi isticanja. A taj Tamiflu se nalazio na policama apoteka, a ne u La Roche-ovom super opremljenom skladistu!?

ODGOVORITE
Name

savo

19.07.2014 23:15

pohlepa nema granica a ovi dodikovi su bas umjetnici za to neznam sta ti ljudi misle a sta bi tek radili da nije televizije i stampe koja otkriva njihove lopvluke sacuvaj boze dokle bi stigli gazili bi preko mrtvih ljudi

ODGOVORITE
Name

Aco

20.07.2014 00:54

Pa sta su radili ostali doktori, stručno osoblje? Solidarisali se sa ludakom?! Ovo je strašno!

ODGOVORITE
Name

Kondor 2

20.07.2014 05:49

Iako je Fond zdravstvenog osiguranja u milionskim dugovima oni i dalje plaćaju obezbjeđenje Bond Srete Aničića, iako Fond ima svoje osiguranje.

ODGOVORITE
Name

Dragiša ČČović

20.07.2014 07:16

To je vrh SNSD-a, uništavaju ovaj narod na svaki mogući način. Gori su od rata i bilo kakve bolesti. Ako ima pravde, a nadam se da ima, robija ih duga čeka, neka istrunu u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

kume spasavaj

20.07.2014 08:41

On jos uvijek ima pipke u zdravstvu i na medicinskom fakultetu. Svi njegovi glavni saradnici imaju krivicne prijave: Skrbic, Stanetic, Racic... A koliko ih je jos u debelom kriminalu sa njim ucestvovalo!? Njegova zlodjela ce se jos godinama istrazivati! I proucavati kao fenomen bezdusnosti!

ODGOVORITE
Name

Savo & Maćo

20.07.2014 08:43

Nas dvojicu mnogi u Banjaluci znaju pod ovim nadimcima. Mi smo počeli nekad davno kao siromašni momci sa Manjače švercovati voće i povrće. Znamo da je to i šef što ga u ovim komentarima zovu Baja nekada radio. Taman kad smo ušli u značajnije poslove sa Milka čokoladom i ostalim - u vrijeme kad se lova prala preko zapadne Hercegovine - tadašnja Ivanićeva i SDS-ova vlast nam je otela preko Poreske neki novac....ali ga je Mile vratio prvog dana na prvoj sjednici svoje vlade kad je došo na vlast 2006.g. To mu nismo nikad zaboravili. Preko noći je postao naša ikona koju i danas ne razlikujemo od ikone Krsne slave. Kasnije su krenula i druženja , sad nas vežu mnogi zajednički poslovi, Mile je korektan. Kad se rastalimo uvijek i nama dovoljno ostane. Sredio nam je da smo i generalni zastupnici firme Zlatiborac i još nekih i to je krenulo. Ni jedna utaknica Miletove IGOKEJE ne može proći bez nas, vidjeli ste našu reklamu ispod tribina hale u Laktašima. Navrati Mile i kod nas na Manjaču, ima druženja, porodičnih okuplljanja, slava...i djecu nam je u Vladu zaposlio. Ali šta to sve vredi kad pročitamo ovakve tekstove i kad se nakon toga osjećamo loše. Džaba sva imanja i bogatstva, narod oko nas bijedno živi. U tom bogatstvi u zadnje vrijeme i ne uživamo. Plašimo se da đavo može doći po svoje, da neko neće i nas svrstati uz Škrbu i slične. Sve nam se ovo smučilo. Da je dao Bog da nikad nismo ni upoznali ni Milu, ni Škrbu ni ostale. Proklet bio dan kad nam je Mile vratio onih 300.000 što je uzela prethodna vlast. Danas bi smo mirnije živjili, ne bi nas obuzimale crne slutnje, a naš štand na tržnici bi i dalje donosio dovoljno da se prehrani porodica... Ovako smo usamljeni i siromašni u svom bogatstvu.

ODGOVORITE
Name

Legionar Banja Luka

20.07.2014 10:38

I na kraju je od kuma Milorada dobio, da ga skloni malo iz RS, mjesto ambasadora u Srbiji i imunitet naravno. Šta se sve radi ljudi moji. Lopov do lopova a mi samo to gledamo i slušamo svaki dan. Mi smo krivi za to.

ODGOVORITE
Name

BAJA

20.07.2014 11:09

Ljudi moji, ovu bandu svijet ne poznaje.

ODGOVORITE
Name

Rezvija

20.07.2014 11:16

On je mala maca šta se sve radi u RS. Narod nema pojma, kriminal je na svakom koraku. Pa Krunić u Ugljeviku radi sta hoće, ne može mu niko ništa. Zaposlio je svu familiju, i šire od toga. Napravljen je sistem da narod nema nikakav uvid u poslove, a pogotovo u Tendere koji se raspisuju svaki dan. Samo Spasoje je odnio milione sa svojim zetom.

ODGOVORITE
Name

Rab Boziji

20.07.2014 11:49

VAMPIR!!!!!!

ODGOVORITE
Name

asteriks

20.07.2014 12:09

Jasno kao dan. Stotine miliona je zgrnuo kum Ranko, a bogami dijelilo se po dogovoru dok ga niko nije okrivio. Bolnice koje je pravio su koštale više nego duplo u odnosu na predračun. I tako. Valjda zato on i ima vile po Monaku, Americi..jer od plate možda ih i nije mogao sagraditi. Doduše krade se na drugim mjestima. I u svim fondovima, od svakoga, od studenata, penzionera, boraca, poljoprivrednika.

ODGOVORITE
Name

Pacijent

20.07.2014 14:38

Sta se zaboravilo: Pocetkom prosle godine, ministarstvo zdravlja je pacijentima sa transplantiranim bubregom, ukinuo lijek NEORAL i CELLCEPT od proizvodjaca NOVARTIS te, tenderom koji je bio krajem godine, uveo nove tablete od ALKALOID SKOPJE, cije je ne samo porijekllo nego i hemiski sastav sumnjivog prijekla, a da ne navodim, da kroz par mjeseci pacijenti su morali da kupuju lijekove, i to ako je ostalo u zalihama, da placaju po 1000 maraka mjesecne doze i pokusaju da refundiraju ako su u roku predali, a rok se odnosio na prije raspisivanja i poslije raspisivanja tendera. Mnogi u ovoj kategoriji su ostali bez refundacije i sada piju rizicne lijekove, sumnjivog porijekla, i ne daj Boze, tim cinom se ponovo vrate na aparat. Strasno.

ODGOVORITE
Name

re savo und maco

20.07.2014 20:01

Jeste fini a zaboravili ste da cubri vozi dzip koji je registrovan na vasu firmu venera

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

21.07.2014 15:31

Hm...vi ljudi ne vidite od drveta sumu...kad ovi pljackasi odu s vlasti ,ko ce da dodje? ko je alternativa? pa oni isti pljackasi sto su bili prije SNSD-a! ...tako da ja ne znam cemu se pojedini raduju? ja bih se radovao kad bi bila neka treca opcija , ovako ne zna se ko je gori....

ODGOVORITE
Name

SONY

22.07.2014 13:35

BORKO DJURIC direkto GP Krajina i mozete zamisliti Predsjednik Privredne komore RS jedna od vecih ameba od covjeka,prijeratna uboga sirotinja,primitivac koji jedva prostu recenicu moze da sastavi.Dezerter. Praziluk koji se skriva u dupetu Baje.Onaj ko je upoznao ovog jadnika,buduceg stanovnika KPZ Tunjice ostaje bez rijeci o kojoj se to gnjidi radi.

ODGOVORITE
Name

serdAROV

22.07.2014 16:17

STA JE OVOM BORKU DJURICU IZ PROVREDNE KOMORE RADOVAN DJURIC CARNIK KOJI JE U BJEKSTVU?

ODGOVORITE