У Кини паркинг мјеста за жене 30 цм шира

Паркинг мјеста резервисана за жене возаче испред једног кинеског тржног центра изазвала су контроверзу када се сазнало да су шира од регуларних за око 30 центиметара.

Свијет 19.07.2014 | 19:20
У Кини паркинг мјеста за жене 30 цм шира

Паркинг простор, означен ружичастом бојом и таблом на којој пише "С поштовањем резервисано за даме", налази се у непосредној близини главног улаза у шопинг мол "Свјетска метропола", у сјеверном лучком граду Далијан.

"Ружичасти" паркинг постављен је одлуком руководства центра које је примјетило да многе жене имају проблема да своје аутомобиле угурају у стандардне боксове у подземној гаражи.

"Ово је наводно учињено из поштовања према женама, а заправо представља увреду", прокоментарисала је једна Кинескиња, оптужујући управу центра за сексизам.

"Жељели смо да олакшамо ствари женама, које чине већину наше клијентеле", брани се менаџмент тржног центра.

"То није нимало увредљиво за жене. Паркинг мјеста су шира из практичних разлога. То не значи да су жене гори возачи од мушкараца", истакла је представница шопинг мола, а преноси АФП.

Кина званично поштује једнакост полова, која је и један од комунистичких начела. А и сам некадашњи кинески вођа Мао Цетунг имао је обичај да каже да "жене подупиру пола неба".

Ипак, конзервативна схватања су и даље дубоко укоријењена у кинеском друштву. Многи мушкарци сматрају да женама није мјесто за воланом јер оне не само што не знају како да се паркирају, већ представљају праву опасност у саобраћају.

Најновија контроверза само је долила "уље на ватру" коју је прошле године распалила пекиншка полиција својим савјетима женама о техникама вожње, позивајући их да не возе у високим штиклама, да спусте ручну прије кретања и да не паниче када изненада схвате да су се упутиле у погрешном правцу.

"Ружичаста" инцијатива, која већ неко вријеме постоји и у другим земљама попут Јужне Кореје, Малезије, Кувајта, али и Њемачке и Аустрије, није наљутила само љепши, већ и јачи пол.

"Увијек су жене те које добијају привилегије", жали се један мушкарац који сматра да су његова сабраћа одвано постала "слабији пол".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

игор

19.07.2014 18:32

Па ово и није лоса ствар висе мјеста мање бриге да це зена огребати ауто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

22.07.2014 06:40

Ма не треба њима 30 цм смањите то мало то су тамо добри стројеви које се возе сами и паркира се гдје треба.

ОДГОВОРИТЕ