U Kini parking mjesta za žene 30 cm šira

Parking mjesta rezervisana za žene vozače ispred jednog kineskog tržnog centra izazvala su kontroverzu kada se saznalo da su šira od regularnih za oko 30 centimetara.

Svijet 19.07.2014 | 19:20
U Kini parking mjesta za žene 30 cm šira

Parking prostor, označen ružičastom bojom i tablom na kojoj piše "S poštovanjem rezervisano za dame", nalazi se u neposrednoj blizini glavnog ulaza u šoping mol "Svjetska metropola", u sjevernom lučkom gradu Dalijan.

"Ružičasti" parking postavljen je odlukom rukovodstva centra koje je primjetilo da mnoge žene imaju problema da svoje automobile uguraju u standardne boksove u podzemnoj garaži.

"Ovo je navodno učinjeno iz poštovanja prema ženama, a zapravo predstavlja uvredu", prokomentarisala je jedna Kineskinja, optužujući upravu centra za seksizam.

"Željeli smo da olakšamo stvari ženama, koje čine većinu naše klijentele", brani se menadžment tržnog centra.

"To nije nimalo uvredljivo za žene. Parking mjesta su šira iz praktičnih razloga. To ne znači da su žene gori vozači od muškaraca", istakla je predstavnica šoping mola, a prenosi AFP.

Kina zvanično poštuje jednakost polova, koja je i jedan od komunističkih načela. A i sam nekadašnji kineski vođa Mao Cetung imao je običaj da kaže da "žene podupiru pola neba".

Ipak, konzervativna shvatanja su i dalje duboko ukorijenjena u kineskom društvu. Mnogi muškarci smatraju da ženama nije mjesto za volanom jer one ne samo što ne znaju kako da se parkiraju, već predstavljaju pravu opasnost u saobraćaju.

Najnovija kontroverza samo je dolila "ulje na vatru" koju je prošle godine raspalila pekinška policija svojim savjetima ženama o tehnikama vožnje, pozivajući ih da ne voze u visokim štiklama, da spuste ručnu prije kretanja i da ne paniče kada iznenada shvate da su se uputile u pogrešnom pravcu.

"Ružičasta" incijativa, koja već neko vrijeme postoji i u drugim zemljama poput Južne Koreje, Malezije, Kuvajta, ali i Njemačke i Austrije, nije naljutila samo ljepši, već i jači pol.

"Uvijek su žene te koje dobijaju privilegije", žali se jedan muškarac koji smatra da su njegova sabraća odvano postala "slabiji pol".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

igor

19.07.2014 20:32

Pa ovo i nije losa stvar vise mjesta manje brige da ce zena ogrebati auto

ODGOVORITE
Name

Crni

22.07.2014 08:40

Ma ne treba njima 30 cm smanjite to malo to su tamo dobri strojevi koje se voze sami i parkira se gdje treba.

ODGOVORITE