Кад иде на сјевер, Партизан иде далеко у Европи!

Торшавн, на Фарским Острвима, други је најсевернији град у којем ће Партизан одиграти званичну утакмицу.

Фудбал 19.07.2014 | 17:02
Кад иде на сјевер, Партизан иде далеко у Европи!

Фудбалери Партизана до 1999. године само једном су, играјући евро-купове, ишли на север Европе. Потом, све су чешће прелазили 55. подеока географске ширине.

Међутим, само једном у историји отишли су даље од 62. степена, на којем се налази Торшавн, највећи град Фарских Острва, у којем ће наредног уторка увече црно-бели играти реванш меч 2. кола квалификација за Лигу шампиона.

Било је то лета 2012. када су ишли на крајњи север Норвешке, у Тромсо, где су упркос поразу од 2:3 изборили пласман у групну фази Лиге Европе, што је до данас остао последње појављивање српског тима у лигашком делу неког евро-купа.

Тромсо је смештен на 69. подеоку, што ће вероватно дуго остати Партизанов рекорд у том смислу.

Партизан је 2010. године у квалификацијама за Лигу шампиона ишао на 60. подеок, у Хелсинки, на дуел са истоименим клубом, после чега је такође изборио пласман у групну фазу, али оног јачег такмичења. После две победе над Хелсинкијем (3:1 и 2:1) уследио је дупли реми са Андерлехтом за други пласман у европску елиту.

И овај податак допашће се навијачима Партизана. Лета 2003. године, Партизан је у квалификацимама отишао на 59. подеок, у Стокхолм, играо је против Ђургардена и после двоструког ремија (1:1 и 2:2) уследио је чувени Њукасл и гол Миливоја Ћирковића са пенала за први икада пласман у групну фазу Лиге шампиона.

Једини пут када је Партизан одлазио на север Европе у квалификацијама и потом испуштао прилику да се пласира у групну фазу неког такмичења је била сезона 1999/2000, када су црно-бели у Талину, на 59. степену географске ширине, други пут убедљиво победили естонску Флору (6:0 и 4:1), али имали ту несрећу да у наредном колу налете на руски Спартак, који је и у Београду, и у Москви, на 55. степену, био неупоредиво бољи ривал (1:3, 0:2).

Ипак, Партизан је те сезоне добио утеху у виду пребацивања у Куп УЕФА, где је одиграо два дуела са италијанским Лацијом (0:0, 2:3).

Тренер Партизана Марко Николић рекао је да ће његови фудбалери ићи на победу и у реваншу са ХБ Торшавном са Фарских Острва у другом колу квалификација за Лигу шампиона.

"Све мисли су нам усмерене ка наредној утакмици. Противник је показао да је чврста екипа и Партизан мора да води рачуна о рејтингу клуба и српског фудбала. Тражимо победу и без обзира на резултат из прве утакмице не идемо на Фарска Острва на егзотичан излет у северне крајеве", рекао је Николић новинарима у Спортском центру Телеоптик.

Партизан је у првој утакмици у Београду победио Торшавн са 3:0, док ће се реванш играти у уторак на Фарским Острвима. Николић је рекао да ће у реванш утакмици бити неколико промена у односу на први сусрет и додао да се очекује деби Бранка Илића.

Он је истакао да црно-бели треба да верују у себе када се ради о успешном наступу у европским такмичењима.

"Треба да верујемо у себе и променимо ову слику која не изгледа баш лепо. Имам доста поверења у свој тим и никоме се нећемо предати док се не измеримо на терену", казао је Николић.

Партизанов потенцијални противник у трећем колу квалификација за Лигу шампиона је бугарски Лудогорец, који је прошле сезоне елиминисао црно-беле, а Николић је навео да још не размишља о бугарској екипи.

"Мислим само на ХБ и очекујем да се тако понашају и моји играчи", додао је Николић.

Према његовим речима, Лудогорец је озбиљна екипа што су показали и њени резултати у последње две сезоне.

"Лудогорец је озбиљна екипа. Освојили су неколико титула у бугарском првенству, имали су запажену улогу у европским такмичењима, права су 'легија странаца', много је ту потрошеног новца, веома су непријатан тим", рекао је Николић.

Терен стадиона у Торшавну прективен је вештачком травом, па се фудбалери Партизана због тога припремају у Спортском центру Фудбалског савеза Србије где је иста подлога.

Коментари / 0

Оставите коментар