Kad ide na sjever, Partizan ide daleko u Evropi!

Toršavn, na Farskim Ostrvima, drugi je najseverniji grad u kojem će Partizan odigrati zvaničnu utakmicu.

Fudbal 19.07.2014 | 17:02
Kad ide na sjever, Partizan ide daleko u Evropi!

Fudbaleri Partizana do 1999. godine samo jednom su, igrajući evro-kupove, išli na sever Evrope. Potom, sve su češće prelazili 55. podeoka geografske širine.

Međutim, samo jednom u istoriji otišli su dalje od 62. stepena, na kojem se nalazi Toršavn, najveći grad Farskih Ostrva, u kojem će narednog utorka uveče crno-beli igrati revanš meč 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Bilo je to leta 2012. kada su išli na krajnji sever Norveške, u Tromso, gde su uprkos porazu od 2:3 izborili plasman u grupnu fazi Lige Evrope, što je do danas ostao poslednje pojavljivanje srpskog tima u ligaškom delu nekog evro-kupa.

Tromso je smešten na 69. podeoku, što će verovatno dugo ostati Partizanov rekord u tom smislu.

Partizan je 2010. godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona išao na 60. podeok, u Helsinki, na duel sa istoimenim klubom, posle čega je takođe izborio plasman u grupnu fazu, ali onog jačeg takmičenja. Posle dve pobede nad Helsinkijem (3:1 i 2:1) usledio je dupli remi sa Anderlehtom za drugi plasman u evropsku elitu.

I ovaj podatak dopašće se navijačima Partizana. Leta 2003. godine, Partizan je u kvalifikacimama otišao na 59. podeok, u Stokholm, igrao je protiv Đurgardena i posle dvostrukog remija (1:1 i 2:2) usledio je čuveni Njukasl i gol Milivoja Ćirkovića sa penala za prvi ikada plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

Jedini put kada je Partizan odlazio na sever Evrope u kvalifikacijama i potom ispuštao priliku da se plasira u grupnu fazu nekog takmičenja je bila sezona 1999/2000, kada su crno-beli u Talinu, na 59. stepenu geografske širine, drugi put ubedljivo pobedili estonsku Floru (6:0 i 4:1), ali imali tu nesreću da u narednom kolu nalete na ruski Spartak, koji je i u Beogradu, i u Moskvi, na 55. stepenu, bio neuporedivo bolji rival (1:3, 0:2).

Ipak, Partizan je te sezone dobio utehu u vidu prebacivanja u Kup UEFA, gde je odigrao dva duela sa italijanskim Lacijom (0:0, 2:3).

Trener Partizana Marko Nikolić rekao je da će njegovi fudbaleri ići na pobedu i u revanšu sa HB Toršavnom sa Farskih Ostrva u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

"Sve misli su nam usmerene ka narednoj utakmici. Protivnik je pokazao da je čvrsta ekipa i Partizan mora da vodi računa o rejtingu kluba i srpskog fudbala. Tražimo pobedu i bez obzira na rezultat iz prve utakmice ne idemo na Farska Ostrva na egzotičan izlet u severne krajeve", rekao je Nikolić novinarima u Sportskom centru Teleoptik.

Partizan je u prvoj utakmici u Beogradu pobedio Toršavn sa 3:0, dok će se revanš igrati u utorak na Farskim Ostrvima. Nikolić je rekao da će u revanš utakmici biti nekoliko promena u odnosu na prvi susret i dodao da se očekuje debi Branka Ilića.

On je istakao da crno-beli treba da veruju u sebe kada se radi o uspešnom nastupu u evropskim takmičenjima.

"Treba da verujemo u sebe i promenimo ovu sliku koja ne izgleda baš lepo. Imam dosta poverenja u svoj tim i nikome se nećemo predati dok se ne izmerimo na terenu", kazao je Nikolić.

Partizanov potencijalni protivnik u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona je bugarski Ludogorec, koji je prošle sezone eliminisao crno-bele, a Nikolić je naveo da još ne razmišlja o bugarskoj ekipi.

"Mislim samo na HB i očekujem da se tako ponašaju i moji igrači", dodao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Ludogorec je ozbiljna ekipa što su pokazali i njeni rezultati u poslednje dve sezone.

"Ludogorec je ozbiljna ekipa. Osvojili su nekoliko titula u bugarskom prvenstvu, imali su zapaženu ulogu u evropskim takmičenjima, prava su 'legija stranaca', mnogo je tu potrošenog novca, veoma su neprijatan tim", rekao je Nikolić.

Teren stadiona u Toršavnu prektiven je veštačkom travom, pa se fudbaleri Partizana zbog toga pripremaju u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije gde je ista podloga.

Komentari / 0

Ostavite komentar