Какав је то пут Тибоа Куртое?!

Замислите да четврти пут долазите у један исти клуб?

Фудбал 19.07.2014 | 14:03
Какав је то пут Тибоа Куртое?!

Тибо Куртоа ове вечери, званично, четврти пут је дошао у исти клуб за који није забележио ниједан једини наступ.

Конкретно, рачунајући и трансфер из Генка лета 2011. године, као и три узастопна повратка са позајмице из Атлетико Мадрида, белгијски голман се четврто лето заредом појављивао на прозивци у Лондону, у Челсију.

Овог пута са собом је повео и Фелипеа Луиса из Атлетико Мадрида, након што је неколико дана пре њих двојице на "Стамфорд бриџ" стигао још један играч Атлетика, Дијего Кошта.

Али, причамо о Куртои... Дакле, он је 2011. године, после три сезоне на голу Генка и са свега непуних 19 година, прешао у велики Челси и стао уз раме легендарног Петра Чеха. Вероватно ни сам није тада претпостављао да ће наредне три сезоне, пуне три године, провести на истом стадиону, "Висенте Калдерон".

Три године, Челси је држао Куртоу на позајмици у Атлетику и, иако се вратио тамо где је везан уговором, није немогуће да се менаџер лондонског клуба Жозе Мурињо одлучи да и следећу сезону подари Чеху, а Куртоу пошаље негде. Ако се то догоди, тешко да ће то бити Атлетико, јер је овај клуб довео замену за Белгијанца, Словенца Јана Облака.

Куртоа је, нисмо сасвим сигурни, али можда и светски рекордер по броју одиграних утакмица за један исти клуб у својству позајмљеног играча. Он је, током позајмице, забележио 154 наступа за Атлетико! Ако по томе није рекордер, по нечему другом вероватно јесте.

Претпостављамо да мало играча у историји фудбала може да каже да је током једне позајмице успело да:

а) Освоји Лигу Европе (2011/12)


б) Освоји Примеру (2013/14)


ц) Освоји Куп краља (2012/13)


д) Освоји Суперкуп Европе (2012)


е) Игра финале Лиге шампиона (2013/14)

Да све буде горе по Челси, Куртоа је као играч тог клуба два пута "прешао" преко њих, прво у УЕФА Суперкупу Европе, када је било "само" 4:1 за Атлетико, а потом и ове сезоне у две утакмице полуфинала Лиге шампиона, када је Атлетико на путу ка финалу у Лисабону, после 0:0 у Мадриду, разбио Челси као гост резултатом 1:3.

Челси је тада покушавао да спречи наступ Куртое, али није успео.

Сада је то све прошлост, а Куртоа је поново на адреси на којој му тече радни стаж.

Белгијски голман Тибо Куртоа потврдио је на свом Тwиттер профилу да се вратио у Челси и да ће од следеће сезоне бранити мрежу тог премијерлигашког клуба.

Куртоа је претходне три сезоне провео на позајмици у мадридском Атлетику, где је израстао у једног од најбојих европских голмана и био међу најзаслужнијима за освајање титуле у Примери и пласман у финале Лиге шампиона.

"Хвала Атлетику и свим навијачима на три прелепе године", написао је 22-годишњи Белгијанац.

На "Стамфорд бриџ" данас је стигао и дефанзивац Атлетика, Бразилац Филипе Луис, с којим је Челси потписао трогодишњи уговор, а трансфер износи око 20 милиона фунти.

Менаџер "плаваца" Жозе Мурињо претходно је ангажовао Дијега Косту, такође из Атлетика, и Сеска Фабрегаса из Барселоне.

Коментари / 0

Оставите коментар