Kakav je to put Tiboa Kurtoe?!

Zamislite da četvrti put dolazite u jedan isti klub?

Fudbal 19.07.2014 | 14:03
Kakav je to put Tiboa Kurtoe?!

Tibo Kurtoa ove večeri, zvanično, četvrti put je došao u isti klub za koji nije zabeležio nijedan jedini nastup.

Konkretno, računajući i transfer iz Genka leta 2011. godine, kao i tri uzastopna povratka sa pozajmice iz Atletiko Madrida, belgijski golman se četvrto leto zaredom pojavljivao na prozivci u Londonu, u Čelsiju.

Ovog puta sa sobom je poveo i Felipea Luisa iz Atletiko Madrida, nakon što je nekoliko dana pre njih dvojice na "Stamford bridž" stigao još jedan igrač Atletika, Dijego Košta.

Ali, pričamo o Kurtoi... Dakle, on je 2011. godine, posle tri sezone na golu Genka i sa svega nepunih 19 godina, prešao u veliki Čelsi i stao uz rame legendarnog Petra Čeha. Verovatno ni sam nije tada pretpostavljao da će naredne tri sezone, pune tri godine, provesti na istom stadionu, "Visente Kalderon".

Tri godine, Čelsi je držao Kurtou na pozajmici u Atletiku i, iako se vratio tamo gde je vezan ugovorom, nije nemoguće da se menadžer londonskog kluba Žoze Murinjo odluči da i sledeću sezonu podari Čehu, a Kurtou pošalje negde. Ako se to dogodi, teško da će to biti Atletiko, jer je ovaj klub doveo zamenu za Belgijanca, Slovenca Jana Oblaka.

Kurtoa je, nismo sasvim sigurni, ali možda i svetski rekorder po broju odigranih utakmica za jedan isti klub u svojstvu pozajmljenog igrača. On je, tokom pozajmice, zabeležio 154 nastupa za Atletiko! Ako po tome nije rekorder, po nečemu drugom verovatno jeste.

Pretpostavljamo da malo igrača u istoriji fudbala može da kaže da je tokom jedne pozajmice uspelo da:

a) Osvoji Ligu Evrope (2011/12)


b) Osvoji Primeru (2013/14)


c) Osvoji Kup kralja (2012/13)


d) Osvoji Superkup Evrope (2012)


e) Igra finale Lige šampiona (2013/14)

Da sve bude gore po Čelsi, Kurtoa je kao igrač tog kluba dva puta "prešao" preko njih, prvo u UEFA Superkupu Evrope, kada je bilo "samo" 4:1 za Atletiko, a potom i ove sezone u dve utakmice polufinala Lige šampiona, kada je Atletiko na putu ka finalu u Lisabonu, posle 0:0 u Madridu, razbio Čelsi kao gost rezultatom 1:3.

Čelsi je tada pokušavao da spreči nastup Kurtoe, ali nije uspeo.

Sada je to sve prošlost, a Kurtoa je ponovo na adresi na kojoj mu teče radni staž.

Belgijski golman Tibo Kurtoa potvrdio je na svom Twitter profilu da se vratio u Čelsi i da će od sledeće sezone braniti mrežu tog premijerligaškog kluba.

Kurtoa je prethodne tri sezone proveo na pozajmici u madridskom Atletiku, gde je izrastao u jednog od najbojih evropskih golmana i bio među najzaslužnijima za osvajanje titule u Primeri i plasman u finale Lige šampiona.

"Hvala Atletiku i svim navijačima na tri prelepe godine", napisao je 22-godišnji Belgijanac.

Na "Stamford bridž" danas je stigao i defanzivac Atletika, Brazilac Filipe Luis, s kojim je Čelsi potpisao trogodišnji ugovor, a transfer iznosi oko 20 miliona funti.

Menadžer "plavaca" Žoze Murinjo prethodno je angažovao Dijega Kostu, takođe iz Atletika, i Seska Fabregasa iz Barselone.

Komentari / 0

Ostavite komentar