Србија земља директора

У јавним предузећима у Србији на директорским функцијама најмање је 4.200 људи, а сваки пети је неки од руководилаца Електропривреде Србије.

Србија 19.07.2014 | 09:02
Србија земља директора

Званичан податак о укупном броју директорских функција у јавним предузећима у Србији не постоји. Како ни Министарство финансија нема прецизан податак, „Блиц“ је направио рачуницу на основу неколико смерница. У том министарству кажу да Србија има 681 директора јавних комуналних и 46 директора јавних предузећа, што је цифра од 727 челника.
 
Овај податак односи се само на генералне директоре. Колико има заменика, помоћника, извршних директора и директора сектора државне финансијске службе - не знају.
 
Ако се, међутим, рачуна да, поред генералног, има минимум бар још пет директора, онда долазимо до рачунице по којој Србија плаћа најмање 3.600 директора, плус још 600 руководилаца ЕПС.
 
Само кабинет директора ЕПС Александра Обрадовића има седам директора и још по једног помоћника и заменика. Ако се узме да је просечна плата највиших руководилаца око 100.000 динара, а многима је и знатно већа, само на зараде директора месечно оде око 3,5 милиона евра, односно око 40 милиона евра годишње.
 
Грађани Србије издржавају руководиоце више од 160 пропалих предузећа која су сада у фази реструктурирања, као и све оне који годинама успешно воде фирме које константно послују с губицима. На све то не треба заборавити привилегије које са собом носе руководеће функције. Сваки директор има службено возило, картице за ресторане, гориво, а над том потрошњом нико нема контролу.

У ЕПС-у признају да је садашњи начин организовања неефикасан и нерационалан, као и да би се реорганизацијом компаније и јединственим управљањем у пословима финансија, права, ИТ, јавних набавки, људских ресурса и односа с јавношћу годишње уштедело 36 милиона евра.
 
Прича о рационализацији, међутим, није новост, о томе се прича годинама.

Великим бројем директорских функција могу да се похвале и ЈП „Електромреже Србије“ са 49 фотеља и Железнице Србије са 36. Иначе, питања о броју руководећих позиција која је „Блиц“ упутио још пре три дана игнорисала су предузећа Аеродром „Никола Тесла“, „Србијаводе“, Железнице Србије, Склоништа Србије...

 

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бл

19.07.2014 11:29

Србија земља диктатора!!!!!

ОДГОВОРИТЕ