Корисни савјети за возаче

Предстојећи годишњи одмори ће за возаче из Републике Српске и БиХ бити посебан тест у земљама Европске уније (ЕУ). Сада, када су границе отворене и када су шенгенске визе укинуте, многи ће аутомобилом кренути бар до Словеније, Италије или Мађарске. Међутим, чашица више измјерена алко-тестом тамо се папрено плаћа, као и брза вожња.

Република Српска 18.07.2014 | 22:28
Корисни савјети за возаче

Неопходно је, када се сједне за управљач возила знати много тога, па и то да казне за саобраћајне прекршаје попут вожње у алкохолисаном стању или прекорачења брзине у неким земљама ЕУ достижу суму пет до десет пута већу од просјечне плате у Републици Српској.

Ако путују кроз Аустрију возачи треба да знају да саобраћајна полиција може на лицу мјеста да им наплати казну, али само ако казна није већа од 36 евра. Уколико је већа, возач мора да остави депозит полицајцу, а преостали износ да уплати у пошти или банци. Казна за прекорачење брзине од 10 километара на час у насељеном мјесту је од 20 до 762 евра, а тачан износ казне зависи од процјене полиције колико је таквим поступком угрожена безбједност у саобраћају.

Казна за невезање појаса 72 евра

Што је прекорачење брзине веће, казна се повећава а може износити и до 2.180 евра (за прекорачење веће од 50 км/х). Све особе које се налазе у аутомобилу морају да вежу појас (на предњем и на задњем сједишту), а невезивање појаса кошта 72 евра. Казне у Словенији су ниже, али те суме сигурно не пријају џеповима возача из РС. Ако прекорачи брзину у Љубљани и вози 30 километара на час брже од дозвољеног, возач ће платити казну минимум 1.000 евра. Возачи не би требало да се усуђују да у словеначким градовима пролазе кроз црвено свјетло јер је казна за тај прекршај 250 евра. Осим тога, страни држављанин кога полиција ухвати у прекршају и који није платио казну, то ће морати да учини када буде излазио из земље. Да ли је платио казну утврдиће контрола приликом изласка из Словеније, а ако није, мораће да плати на граничном прелазу.

У Хрватској одузимају и пасош возачу

Метод наплате казни у Хрватској је доста савремен, ако се зна да осим на лицу мјеста, казна може да се плати и у банци или пошти и то у року од осам дана. Као предострожност у Хрватској практикују и одузимање пасоша возачу и забрану изласка из земље док се казна не плати. Хрватски закон забрањује вожњу у алкохолисаном стању. Ако се установи да возач има 0,5 промила алкохола у крви, платиће 700 куна.

И у Мађарској саобраћајна полиција може наплатити казну на лицу мјеста. Уколико дозволе себи луксуз да, на примјер, у Будимпешти прођу кроз црвено свјетло, возачи ће платити 100.000 форинти или око 300 евра. За Грчку је карактеристично да возачи морају да имају противпожарне апарате у возилима, што није обавеза у већини европских земаља, на примјер у Њемачкој и Италији.

Најоштрија новчана казна за саобраћајне прекршаје је за вожњу у алкохолисаном стању. Овај пропуст возача у Аустрији може коштати највише 5.900 евра, а у Италији чак 6.527 евра. За озбиљније прекршаје у Њемачкој, предвиђена је и мјера одузимања возила.

Обавезна опрема у возилима:

Аустрија - троугао (ЕЦ 27 стандард), прва помоћ, није обавезан противпожарни апарат, рефлектујући прслук ЕН 471

Словенија - троугао, прва помоћ, рефлектујући прслук, резервне сијалице. Противпожарни апарат није обавезан

Хрватска - троугао, прва помоћ, рефлектујући прслук, резервне сијалице. Противпожарни апарат није обавезан

Мађарска - прва помоћ, рефлектујући прслук, троугао. Противпожарни апарат није обавезан

Грчка - троугао, противпожарни апарат и прва помоћ

Црна Гора - троугао, прва помоћ. Противпожарни апарат није обавезан

Македонија - троугао, прва помоћ. Противпожарни апарат није обавезан

Њемачка - троугао, прва помоћ. Противпожарни апарат није обавезан

Италија - троугао, рефлектујући прслук. Нису обавезни противпожарни апарат и прва помоћ.

Дозвољена количина алкохола у крви (у промилима)

Аустрија - 0,5 ; Словенија - 0,5 ; Хрватска - 0,0 ; Мађарска - 0,0 ; Грчка - 0,8

Црна Гора - 0,0 ; Македонија - 0,5 ; Њемачка - 0,5 ; Италија- 0,8 ; Бугарска - 0,0

Чешка - 0,0 ; Словачка - 0,0 ; Румунија - 0,3 ; Турска - 0,5 ; Француска - 0,5

Холандија - 0,5 ; Норвешка - 0,5 ; Швајцарска - 0,8 ; Велика Британија - 0,8

Напомене:

1. Висина казне за прекорачање брзине зависи од тога за колико је прекорачена дозвољена брзина и гдје је прекршај учињен (у насељу или ван њега)
2. Висина казне за алкохол зависи од степена алкохолисаности (промила алкохола)
3. Висина казне за пролазак кроз црвено зависи од брзине кретања приликом које је прекршај учињен.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

анаљубљана

19.07.2014 04:33

Ова правила вожње не важе за Милокрада! Њега нису никада позвали у Словенију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

19.07.2014 07:39

Какве везе има Додик са овим питај Бога. Битно је да се лајкови некако скупе, а у Словенију га не'ш ти зват' зихер.

ОДГОВОРИТЕ